Gepubliceerd op: 23 juli 2015

Twee maanden geleden zijn de Maag Lever Darm Stichting en Tim de Meij, kinderarts in VUmc, en zijn collega’s een crowdfunding campagne gestart. De kick-off vond plaats in het Scheepvaartmuseum en werd geopend door Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van VUmc. Het doel van de campagne is om de ontwikkeling van een elektronische neus, een eNose mogelijk te maken. Met deze eNose kan vroegtijdig de levensbedreigende darmontsteking Necrotiserende enterocolitis (NEC) opgespoord worden. Uiteindelijk heeft de crowdfunding campagne dankzij de de giften van 197 supporters in totaal 21.780 opgeleverd.

Tim de Meij, kinderarts MDL in VUmc, en zijn collega’s Nanne de Boer en Marc van der Schee, werken hard aan het eerder opsporen van NEC. In het verleden was voor artsen de geur van de patiënt, zoals de adem, urine, ontlasting en zweet, een belangrijk diagnostisch middel, zegt Tim de Meij. Dat bracht hem op het idee om de ontlasting van prematuren te onderzoeken. In ontlasting komen vluchtig organische verbindingen (VOC’s) voor, die de geur bepalen. De Meij gebruikt een eNose, een apparaat dat VOC’s kan opsporen en herkennen.

Uit een onlangs gepubliceerde studie blijkt dat de eNose bij te vroeg geboren kinderen de ernstige ziekte necrotiserende enterocolitis (NEC) in een vroeg stadium kan opsporen. De eNose kan op basis van de geur van ontlasting voorspellen dat de ziekte zich binnen enkele dagen ontwikkelt. Dit geeft artsen op termijn de mogelijkheid om eerder in te grijpen, zodat de overlevingskans toeneemt. De resultaten zijn verschenen in The Journal of Pediatrics.

Nu is het van belang dat de eNose getraind wordt om nauwkeurig de geur van NEC in babypoep te kunnen onderscheiden. Om de eNose te trainen zijn minstens 300 testen met de geur van poep nodig. Eén test kost ¤ 100 en er is dus ¤ 30.000 nodig om de eNose klaar te maken voor het gebruik bij NEC.

Dankzij de gulle giften van 197 supporters heeft de crowdfunding campagne ¤ 21.780 opgeleverd. Dit hele bedrag zal ten goede komen aan het onderzoek van Tim de Meij en collega’s naar de eNose voor NEC. Graag willen wij alle supporters bedanken voor hun bijdrage aan dit belangrijke project.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven