Crohn en coeliakie herken je aan afweercellen

Gepubliceerd op: 19 juni 2016

Crohn en coeliakie herken je aan afweercellen

De afweercellen die mensen met de ziekte van Crohn in hun darmen hebben, zijn niet dezelfde als de afweercellen die mensen met coeliakie in hun darmen hebben. Sterker nog, ook tussen mensen met dezelfde ziekte verschillen de afweercellen. Deze nieuwe kennis gaat in de toekomst helpen om de juiste behandeling voor de juiste persoon te kiezen.

Hoogleraar immunologie Frits Koning van het LUMC en promovendus Vincent van Unen onderzochten bloed en stukjes darmweefsel met een nieuwe techniek. De monsters waren afkomstig van mensen met coeliakie of de ziekte van Crohn en van mensen met darmklachten die bij inwendig darmonderzoek geen ontstekingen bleken te hebben.

Elke afweercel is anders
De afweer bestaat uit verschillende groepen cellen die elk een eigen functie hebben, zoals herkenners, aanvallers, makers van antistoffen en opruimers. Bovendien heb je ook verschillende soorten binnen de groep aanvallers of de groep herkenners. Het verschil zit onder andere in de eiwitten aan de buitenkant van een cel. Een aantal soorten cellen was al bekend, maar nu blijken het er nog veel meer te zijn dan wetenschappers eerst dachten. Koning en Van Unen konden 142 subgroepen onderscheiden.

Darmweefsel beter dan bloed
Het viel Prof. Koning op dat de afweercellen uit de darm sterk verschillen van die in het bloed. Dat betekent dat een bloedmonster heel weinig zegt over wat er in de darm precies aan de hand is. De afweercellen uit de darm geven meer informatie.

Koning: ‘De afweercellen uit het darmweefsel van mensen met coeliakie vormden een duidelijk aparte groep, net als die van mensen met de ziekte van Crohn. Ook konden we verschillende stadia van beide ziektes en complicaties eenvoudig van elkaar onderscheiden.’   

Betere behandeling kiezen
‘Sommige mensen met coeliakie hebben milde symptomen, terwijl anderen zeer ernstige vormen ontwikkelen. En een kwart van de mensen met de ziekte van Crohn krijgt te maken met dusdanig ernstige ontstekingen dat operaties nodig zijn om de schade te herstellen. Waarom krijgt de één een ernstige vorm en de ander niet? Dat willen we graag weten’, aldus Koning. De onderzoekers gaan nu de techniek verder verbeteren zodat die gebruikt kan worden om sneller een goede behandeling voor mensen met darmziekten te kiezen.

Bronnen:

Thole, E, Variatie in immuunsysteem nog groter dan gedacht. Kennislink, geraadpleegd op 15 juni 2016  http://www.kennislink.nl/publicaties/variatie-in-immuunsysteem-nog-groter-dan-gedacht

Van Unen en collega’s, Mass Cytometry of the Human Mucosal Immune System Identifies Tissue- and Disease-Associated Immune Subsets, Immunity 44, 1227–1239, 17 mei 2016

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven