Coronavirus en spijsverteringsziekten

Gepubliceerd op: 13 maart 2020

Coronavirus (covid-19) en spijsverteringsziekten

Laatste update: 25 maart 2020 - 13:30

Het coronavirus grijpt wereldwijd steeds harder om zich heen. De gevolgen zijn overal merkbaar. Wij realiseren ons dat dit ook voor de twee miljoen Nederlanders met een spijsverteringsaandoening grote gevolgen heeft. Sommige patiënten ervaren onzekerheid en angst. Andere patiënten hebben veel vragen over hun situatie.

Corona virus

Ook in deze moeilijke periode kan je op de Maag Lever Darm Stichting blijven rekenen. We proberen vragen zoveel als mogelijk te beantwoorden en voorlichting te geven over corona in relatie tot spijsverteringsaandoeningen. Uiteraard volgen wij hierin adviezen van het RIVM en (MDL) experts. Bekijk hier onze Q&A met veel gestelde vragen. Tegelijkertijd speelt de spijsvertering een cruciale rol bij onze afweer; zo’n 70% van onze afweercellen bevindt zich in de darmen, waarbij ons microbioom de groei en deling van afweercellen stimuleert. Heel belangrijk in deze tijd, daarom geven we extra aandacht aan kennis en informatie over hoe je goed voor je microbioom kunt zorgen.

De bestrijding van het coronavirus vraagt veel capaciteit van de zorg op dit moment. Daarin moet de sector alle ruimte kunnen benutten die het nodig heeft. Maar corona of niet: spijsverteringsziekten blijven bestaan. Bovendien speelt de spijsvertering een belangrijke rol bij ons afweersysteem. Daarom blijven we aandacht vragen voor het belang van een gezonde spijsvertering, voor noodzakelijke onderzoeken, baanbrekende ontdekkingen en medische ontwikkelingen rondom spijsverteringsziekten. Die onderzoeken staan nu weliswaar in de schaduw van het coronavirus, maar blijven essentieel. Daarom blijven wij onze fondsenwervende activiteiten voortzetten en zijn we erg verheugd met de blijvende steun van onze donateurs. Ook dat is van groot belang voor mensen met een spijsverteringsaandoening. Zo strijden we samen voor een goede gezondheid en een gezonde spijsvertering voor iedereen.

We wensen iedereen veel sterkte, kracht, vertrouwen en uiteraard gezondheid toe in deze roerige tijd.

Hartelijke groet,

Het team van de Maag Lever Darm Stichting

Vragen en antwoorden over Corona en spijsverteringsziekten vind je hier

 

Wat kan ik zelf doen om mijn weerstand te versterken?

De spijsvertering speelt een rol bij de werking je afweersysteem. Het is belangrijk om goed voor je spijsvertering te zorgen en voor je afweersysteem. Helemaal in deze tijd, maar weet dat je het coronavirus niet kunt voorkomen door een gezonde leefstijl. Iedereen kan ziek worden. Wel kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het verstevigen van je afweersysteem en daarmee je algehele gezondheid.

Voeding is hierbij erg belangrijk! Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Maar wat zijn dan de beste keuzes?

  • Kies voor verse groenten en fruit. Er is momenteel een run op houdbare producten, maar blijf vooral verse groenten en fruit consumeren. Het is wel verstandig om je appeltje te wassen voordat je het eet;
  • Eet vezelrijk. Je darmbacteriën zijn gek op vezels. Kies daarom voor volkoren producten. Volkorenbrood, maar ook volkoren pasta en zilvervlies rijst. Verdraag je deze vezels minder goed in verband met een spijsverteringsaandoening? Neem, dan contact op met de huisarts of diëtist;
  • Drink genoeg water. Water helpt je spijsverteringsstelsel, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren;
  • En eet gezond en gevarieerd. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen. Zo zorg je goed voor je spijsvertering. Het wordt niet aangeraden om extra supplementen te nemen, tenzij je een ander advies heb gekregen om medische redenen. Lees op het Voedingscentrum meer over voeding en weerstand.

Vragen Maag Lever Darm Stichting en corona

Vragen en antwoorden over Corona en spijsverteringsziekten vind je hier

 

Zijn er vragen die je hebt over corona en spijsverteringsziekten die niet in deze Q&A staan? Laat het ons weten, dan nemen we dat mee in een nieuwe update.

De Rijksoverheid heeft ook een speciaal telefoonnummer geopend waar je terecht kan met vragen over het coronavirus: 0800-1351.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven