Collectekrant

 

   

  #VOORWIE

 We gaan met de collecte 2018 voor een   opbrengst van  €875.000! Dat willen we samen   met jou doen én 14.462 collectanten. Samen   voor een gezonde buik!

Martine collecteert voor haar zus Renske

Vorig jaar collecteerde ik voor mijn zus Renske. Zij heeft colitis ulcerosa, een chronische darmonstekingsziekte. "De impact van deze ziekte op haar leven is in dat gevecht ongekend. Met pijn in mijn hart kijk ik toe welke strijd mijn zus heeft moeten leveren." Lees het hele verhaal van Martine hier.

Steun van anderen laat zien dat collecteren er écht toe doet. Al is het maar een beetje. Dus dit jaar gaan we er zeker weer voor!"

Lia coördineerde jarenlang de collecte

"Ik organiseerde jarenlang de collecte in Sint Oedenrode. Door de ziekte alvleesklierkanker moest ik stoppen. In het diagnosetraject zei de arts tegen mij: 'Dankzij uw inzet kunnen wij ons werk doen.'

Om ziekten als alvleesklierkanker beter te behandelen is meer onderzoek nodig. Ik hoop van harte dat anderen het stokje van mij overnemen, zodat we dat met z'n allen mogelijk kunnen maken."

"Ik geniet zo veel mogelijk van het leven. Ik wil nog veel bij de kleinkinderen zijn." Lees hier het hele verhaal van Lia.


#VOORWIE

Voor Stoffer bij wie het noodlot meerdere malen toesloeg

Jaarlijks krijgen 2500 mensen slokdarmkanker
Dr. Jacques Bergman helpt slokdarmpatiënten beter te kunnen eten. Zijn onderzoek helpt patiënten met ernstige (eventueel chronische) slokdarmvernauwingen door hen thuis te leren dilateren – ofwel te leren hun eigen slokdarm op te rekken. “Deze methode bespaart vele vervelende endoscopieën in het ziekenhuis. Maar bovenal verbetert het de kwaliteit van leven van deze patiënten. Want de sociale en emotionele impact van niet meer kunnen eten is intens groot”, aldus Dr. Bergman. Lees meer over zijn onderzoek.

Dr. Bergman en Stoffer Langenberg

"Dankzij deze methode geniet ik weer van het leven."
Zestien jaar geleden kreeg Stoffer asbestkanker. Hij overleefde de ziekte, maar een paar jaar geleden slaat het noodlot opnieuw toe. Zijn vrouw bleek lymfeklierkanker en baarmoederkanker te hebben. Een maand nadat zij na een lang behandeltraject kankervrij verklaard werd, zou Stoffer met pensioen gaan. Precies op dat moment kreeg ook hij als donderslag bij heldere hemel een diagnose: hij had slokdarmkanker. “Dan zakt je broek wel af. Na de behandelingen kon ik niet meer eten. Maar inmiddels geniet ik, dankzij de zelfdilatatie-methode van Dr. Bergman (AMC), meer dan ooit van het leven”, vertelt hij. Lees zijn hele verhaal.

Jaarlijks krijgen ruim 1200 mensen maagkanker
Maagkanker is wereldwijd de meest voorkomende kankersoort aan het maagdarmstelsel. De prognose van patiënten met maagkanker is de laatste 25 jaar nauwelijks verbeterd. Deels komt dit doordat de diagnose vaak pas in een laat stadium wordt gesteld, wanneer de ziekte zich vaak al  verspreid heeft.

Prof. Dr. Ernst Kuipers (Erasmus MC) wil met zijn onderzoek maagkanker in een eerder stadium opsporen, om zo het hoge sterftecijfer van deze ziekte terug te dringen. Specifiek wil Kuipers patiënten met een blijvende beschadiging van de maag tijdig ontdekken en blijven controleren volgens een nieuwe methode.

 

Voor kleine Tom met de zeldzame leveraandoening 'PFIC'

Onderzoek naar zeldzame leveraandoening PFIC
Kinderarts dr. Sabine Fuchs onderzoekt de ernstige, erfelijke aandoening PFIC. Kinderen krijgen de

ziekte wanneer allebei de ouders het gen (zonder het te weten) dragen.

Dr. Fuchs wil een betere toekomst voor deze kinderen, zoals Tom. Daartoe bestudeert ze mini-levers: een studie die de Maag Lever Darm Stichting mogelijk maakt. Lees meer over haar onderzoek.

"Juist de combinatie van creativiteit en wetenschap trekt me aan, zeker op het gebied van stamcelonderzoek. Hiermee kun je zieke organen beter maken, met enorme impact voor de patiëntenzorg."

Patiëntje Tom heeft PFIC
Wanneer een kind van zijn moeder én vader een bepaald afwijkend gen erft, dan krijgt hij of zij de galweg aandoening PFIC (Progressieve Familiaire Intrahepatische Cholestase). Deze ziekte levert galstuwing in de lever op. De galvloeistof wordt namelijk niet voldoende afgevoerd via de galwegen naar de dunne darm. De kleine Tom Schippers had die pechZijn moeder Marleen vertelt: "Helaas is een transplantatie voor Tom niet de oplossing. PFIC zit ook in andere delen van het lichaam o.a. oren en darmen, wat dan mogelijk problemen oplevert. We weten dat er mogelijk een nieuw medicijn komt wat heel goed voor Tom zijn jeuk zou kunnen helpen. Wat hopen wij dat Tom deze medicijnen nog 'op tijd' kan krijgen!" Lees het hele verhaal over Tom.

Voor Arianne die moet leven met IBD

In Nederland kampen zo'n 80.000 mensen met een chronische darmonstekingsziekte

Ruim 80.000 Nederlanders hebben IBD. Zij hebben vaak levenslang medicijnen nodig. Voor veel IBD-patiënten is het vaak zoeken naar de juist werkende medicatie. Prof. Dr. Gerd Bouma (MDL VUmc) en prof. dr. Robert de Jonge (klinische chemie VUmc) willen samen met hun team IBD-patiënten helpen.

IBD staat voor chronische ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Prof. Dr. Bouma wil met zijn team methodes ontwikkelen om met het al bestaande medicijn methotrexaat (MTX) een behandeling op maat te leveren voor de patiënt, zodat het middel vaker en effectiever kan worden ingezet.

Colitis ulcerosa heeft grote impact op Ariannes leven

Arianne is een van de tienduizenden Nederlanders met een darmontsteking. Ook voor Arianne betekende deze diagnose een drastische wending van haar leven. "Toen ik net de diagnose CU kreeg, was ik niet direct in shock omdat ik niet wist wat het allemaal inhield. Als ik toen geweten had hoe groot de impact zou zijn, was ik me zeer waarschijnlijk rot geschrokken." Lees haar verhaal.

"Colitis is een groot onderdeel van mijn leven, ik moet er iedere dag rekening mee houden. Ik moet keuzes maken: wanneer neem ik tussendoor rust, doe ik het een of doe ik het ander?”

Voor Willem, die vecht tegen de ziekte alvleesklierkanker

Veel mensen die de diagnose alvleesklierkanker krijgen, hebben slechte vooruitzichten

Dr. Marc Besselink werkt internationaal aan nieuwe behandelingen voor alvleesklierkanker: "De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de behandeling van alvleesklierkanker. Internationale onderzoeksresultaten buitelen over elkaar heen. Het is dan belangrijk dat we in Nederland veel samenwerken om de beste zorg te kunnen bieden." Besselink is de behandelend arts van Willem. Lees hier meer daarover en over zijn onderzoek.

Willem kreeg de diagnose alvleesklierkanker
Willem kreeg last van vreemde klachten en vermoeidheid. Na enkele bloedonderzoeken belandde hij op de spoedeisende hulp. Diagnose: alvleesklierkanker. Wat gaat er door je heen na zo'n boodschap? En hoe doorloop je de tijd van onderzoeken, behandelingen en wachten op uitslagen? Lees hier zijn verhaal.

"Na mijn eerste week chemo had ik wel een behoorlijk ‘baalmoment’. Ik liep mijn wekelijkse hardloopronde, maar al na korte tijd hield mijn lichaam me tegen."

Voor Jan die de diagnose dikke darmkanker kreeg

  Jaarlijks krijgen 13.739 mensen de diagnose darmkanker
  Drs. Emma Bruns (30) is arts-onderzoeker bij het AMC en Gelre Ziekenhuizen. Met haar onderzoek wil zij kwetsbare ouderen zo fit mogelijk krijgen voordat zij een darmkankeroperatie ondergaan, om zo de kans op complicaties te verkleinen en de kwaliteit van leven zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Dankzij de innovatie-subsidie die zij van de Maag Lever Darm Stichting heeft ontvangen, kan zij het unieke en hoopvolle onderzoek Fit4Surgery uitvoeren. Meer weten? Lees verder.

  Jan Baarspul (82) had niet-uitgezaaide dikkedarmkanker
  Hij moest geopereerd worden. Om zich hierop voor te bereiden, werkte hij mee aan een onderzoeksproject van drs. Bruns. “Mijn arts heeft mij gelukkig veel vertrouwen gegeven en helder uitgelegd hoe zo’n operatie in zijn werk gaat. Toen kwam ik ook in aanraking met een onderzoeksproject, Fit4SurgeryTV genaamd. Mijn behandelend arts tipte mij om mezelf op deze manier lichamelijk voor te bereiden op de operatie. Met Fit4SurgeryTV merk ik een verschuiving in hoe je als patiënt benaderd wordt.

  Vroeger werd je niet zozeer gezien als de mens, maar vooral als de kwaal. Dit ervaar ik nu totaal anders. Ik vind het prachtig en heel boeiend om me enerzijds in te zetten voor de wetenschap en anderzijds op deze manier mijn eigen conditie te verbeteren.”

  Nu al beginnen?

   Word nu online collectant en zorg samen met ons voor een betere toekomst, met meer onderzoek en betere voorlichting. Binnen 1 minuut heb jij je eigen online collectebus geopend en kan je direct starten met collecteren!

   

  Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

  Naar boven