Dr. Michal Mokry, op weg naar genezing van Crohn en colitis

Dr. Michal Mokry (UMC Utrecht) onderzoekt de rol van de cellen in chronische darmontstekingen in de darmwand zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Hij wil met behulp van gekweekte minidarmen de reactie van deze verschillende cellen op onschuldige bacteriën bestuderen en verwacht mogelijk zelfs nieuwe celtypen te ontdekken. Met deze informatie ontstaan nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van patiënten met chronische darmziekten.

Patiënten als Doinja zijn afhankelijk van bevlogen onderzoekers als dr. Mokry. Daarom financiert de Maag Lever Darm Stichting zijn belangrijke werk.

"De darmwand bestaat uit verschillende celtypen die een rol spelen in de immuunreactie bij chronische darmontstekingen (IBD)", begint dr. Mokry. "Tienduizenden Nederlanders kampen met een chronische darmontsteking. In de menselijke darm leven allerlei bacteriën die ons helpen bij het verteren van voedsel en het afweren van schadelijke micro-organismen. Het immuunsysteem heeft geleerd dat deze bacteriën onschadelijk zijn en tolereert hun aanwezigheid in de darm. Bij mensen met IBD reageert het immuunsysteem echter wel op deze onschuldige bacteriën, met ontstekingsreacties tot gevolg. Hierdoor ontstaan klachten zoals diarree, pijn en ernstige krampen. Het is mijn droom om al die patiënten die met IBD kampen, te helpen."

Een leven lang pijn

"IBD heeft een enorme impact op je dagelijks leven, met veel pijn, bloedverlies en ondervoeding. Er bestaat bovendien geen geneesmiddel dat de ziekte geneest. Een darm of een deel daarvan verwijderen is nu een veelvoorkomende ‘oplossing’. Maar het is een hevige ingreep, en ook nog eens onzeker; je weet nooit of het wel werkt. En of het blijft werken. Kortom: IBD-patiënten leveren een levenslange, constante strijd tegen een enorm pijnlijke ziekte. Dat kunnen en mogen we niet accepteren."

Op weg naar een nieuw medicijn

Dr. Mokry heeft een plan om de levenslange strijd voor IBD-patiënten te verlichten. “Ik wil onderzoek doen met minidarmpjes. Dat zijn namaak stukjes darm van een IBD-patiënt die ik op celniveau kan bestuderen om te zien wat er misgaat. Want: hoe meer inzicht we hebben in het probleem, hoe meer inzicht we hebben in mogelijke oplossingen. Het onderzoek is een basis voor de volgende stappen naar een nieuw medicijn.”

De patiënten voor wie we het doen

Dr. Mokry heeft groot respect voor de donateurs van de Maag Lever Darm Stichting. “Sympathisanten van de Stichting zijn een wezenlijk onderdeel van de oplossing voor de patiënt. Ze zijn een onderdeel van het researchteam. Zonder hen zou ik mijn onderzoek niet kunnen beginnen. En kijk eens wat we van alle onderzoeken van de Maag Lever Darm Stichting uit het verleden hebben geleerd. Die kennis, en de oplossingen die eruit voortkomen, zouden er anders allemaal niet geweest zijn.”

Belangrijk. Want, stelt dr. Mokry: "De patiënten zijn de mensen die je als donateur direct helpt. Samen maken we een toekomst voor hen mogelijk."

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

Doneer