Prof. dr. Ponsioen over poeptransplantatie voor colitis ulcerosa

Cyriel Ponsioen is maag-darm-leverarts (MDL-arts). Eentje die het liefst onbegane paden bewandelt om nieuwe behandelingen te ontdekken. En eentje die goed op weg is om niet minder dan 20.000 patiënten met ontstekingsziekten van de darm te helpen – met zijn zogenaamde poeptransplantatie.

Expertise: poeptransplantatie

Ponsioen is binnen zijn vakgebied expert in het herstellen van de darmflora. De meest radicale manier om dat te doen, is door patiënten een faecestransplantatie (poeptransplantatie) te geven van een gezonde donor; niet geheel toevallig ook een expertise van Ponsioen. De Maag Lever Darm Stichting heeft Ponsioen’s onderzoek naar deze behandeling, het TURN onderzoek, destijds gefinancierd.

 Ponsioen: “Hier zijn hele interessante resultaten uit gekomen. Zo kwamen de darmen van een deel van de colitis ulcerosa patiënten geheel tot rust na de faecestransplantatie. Om uiteindelijk tot een betere therapie te komen voor Crohn en colitis patiënten is vervolgonderzoek nodig, maar deze resultaten bieden een zeer interessant vertrekpunt.”

20.000 IBD-patiënten helpen

Ponsioen’s TURN onderzoek is dan ook nog in de translationele fase: de fase waarin laboratorische bevindingen vertaald worden naar praktijk en patiënt.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

“We testen in het lab verschillende typen bacteriën en hoe deze in verband staan met de gezondheid. Als we hard kunnen maken welke bacteriën zorgen voor een goede gezondheid dan kunnen we een geschikte therapie ontwikkelen. Ons uiteindelijk doel is om deze goede bacteriën in een pil te stoppen, zodat we patiënten een kuur kunnen geven. Dat is veel minder belastend dan een faecestransplantatie.”

Als deze behandelingen succesvol zijn (daar zijn nog minimaal twee onderzoeken voor nodig) dan verwachten dr. Ponsioen en zijn team uit het AMC dat zo’n 50% van de colitis ulcerosa patiënten baat heeft bij deze therapie. “Dat zou een fantastische stap voorwaarts zijn!”

Dat zou betekenen dat we in de toekomst 20.000 mensen met IBD (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunnen helpen. Wel moeten we realiseren dat er nog zeker 7 tot 8 jaar onderzoek nodig is om tot dit resultaat te komen.

Financiering onderzoek

Ponsioen geeft aan dat de Maag Lever Darm Stichting een belangrijke rol heeft in het financieren van dit soort nieuw en gedurfd onderzoek. Veel andere subsidiegevers willen een zekere ‘return on investment’, maar bij nieuwe onderzoeken is dat niet altijd bekend.

“Doordat de Maag Lever Darm Stichting het heeft aangedurfd om dit onderzoek te financieren, zijn wij hele interessante zaken te weten gekomen die kunnen leiden naar een oplossing. Daarnaast zie ik de rol van de stichting met name in voorlichting over alle spijsverteringsziekten.”

Nieuw en gedurfd zijn belangrijke kernwoorden voor Cyriel Ponsioen en zijn werk. “In mijn werk zoek ik altijd nieuwe wegen en ga niet alleen door op de gebaande paden. Ik wil ‘out of the box’ denken om uiteindelijk te komen tot effectieve behandelingen voor IBD-patiënten. Dat is mijn doel!”

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in