Wat wij doen op het gebied van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Wetenschappelijk onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting vraagt meer aandacht en begrip voor PDS en wil een betere behandeling in de toekomst mogelijk maken. Daarom financieren wij onderzoeken naar PDS. Hieronder staan een aantal lopende onderzoeken.

Onderzoek is alleen mogelijk dankzij de giften van onze donateurs. Er is nog veel werk te doen: helpt u ons nieuwe onderzoeken mogelijk te maken? Iedere donatie helpt!

Voorspellend computermodel

Het is lastig aan te tonen dat iemand PDS heeft. Daarom moeten er vaak veel onderzoeken worden gedaan om ontstekingsziekten van de darm zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (samen IBD), of andere darmziekten uit te sluiten.

Professor Weersma wil dit veranderen. Hij ontwikkelt een computermodel dat in de toekomst met een ontlastingmonster kan bepalen of iemand gezond is, PDS of IBD heeft.

Lees meer over dit onderzoek.

Reduce PDS

De Maag Lever Darm Stichting is medefinancier geweest van het pilotproject Reduce PDS.

Omdat de behandeling van PDS beter kan, heeft de PDSB een nieuw behandelconcept laten onderzoeken. Reduce PDS is een pilotproject dat startte op 1 januari 2013. Op 1 april 2016 werden de resultaten bekend gemaakt. Het uiteindelijke doel is om het project verder te concretiseren en te ontwikkelen tot een behandeltraject voor algemeen gebruik door Maag-Darm-Leverartsen en internisten in heel Nederland.

Onderzoek naar de darmflora van mensen met PDS

De Maag Lever Darm Stichting financiert een onderzoek naar hoe de samenstelling van het microbioom verschilt van mensen met PDS ten opzichte van mensen die geen PDS hebben.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting vraagt meer aandacht en begrip voor PDS en wil een betere behandeling mogelijk maken. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Help je mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven