Leven met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Omgaan met PDS klachten

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is voor veel mensen een vervelende aandoening. Het heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Vaak durven mensen met PDS geen activiteiten buitenshuis meer te ondernemen omdat het lastig is te voorspellen wanneer klachten optreden. Soms zorgen de voortdurend aanwezige klachten voor een gebrek aan energie waardoor iemand minder actief is.

Daarnaast is er vanuit de omgeving vaak onbegrip, zowel in het privéleven als in de werksituatie.

Tips en adviezen bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Hieronder geven we een aantal tips en adviezen op het gebied van voeding en leefstijl die klachten bij PDS kunnen verminderen. Dit zijn algemene tips en hoeven niet voor iedereen met PDS te werken.

Voeding

  • Eet regelmatig
  • Eet gevarieerd
  • Eet voldoende groenten, fruit en vezelrijke producten
  • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel (kant-en-klaarmaaltijden, pakjes soep en sauzen en andere verpakte voedingsmiddelen)
  • Eet zo min mogelijk producten met zoetstoffen. Deze kunnen klachten verergeren

PDS en voeding

PDS en voeding brochure downloaden

Vocht

Drink voldoende. Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Vermijd alcohol, koffie en zwarte thee. Alcohol kan de darmwand beschadigen en cafeïne de darmen prikkelen.

Stress

Vermijd stress. Stress is niet de oorzaak, maar kan de klachten wel verergeren. Je kunt stress verminderen op verschillende manieren. Alle vormen van beweging zijn goed tegen stress (wandelen, fietsen, zwemmen etc.). Daarnaast kunnen yoga en meditatie stress verminderen.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging. Beweging is belangrijk voor de darmwerking en een goede spijsvertering. Ook kun je verstopping hierdoor voorkomen.

Niet roken

Stop met roken. Roken prikkelt de darmen. Daarnaast is het voor je algehele gezondheid verstandig om niet te roken.

Wissel ervaringen uit

Het kan prettig zijn en helpen om in contact te komen met andere mensen met PDS en ervaringen te kunnen uitwisselen. Daarvoor biedt de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) veel mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een besloten Facebookgroep en op de website van de PBSB vind je informatie over de telefonische infolijn van de PDSB.

Informatie voor partner en naasten van iemand met PDS

Ook als partner of naaste van iemand met PDS heb je te maken met de gevolgen van PDS. Dit kunnen praktische gevolgen zijn. Misschien zijn er dingen die je niet meer samen kunt doen of je moet bepaalde taken overnemen. Ook kunnen er emotionele gevolgen zijn. Je leeft mee en vindt het moeilijk om te zien als je partner pijn ervaart of niet deel kan nemen aan sommige activiteiten.

Als je en/of  je partner problemen ervaren door PDS is het goed om hulp te zoeken. Je kunt hiervoor terecht bij de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Je kunt voor informatie en advies ook terecht bij de PDSB.

Irene: 'Mensen onderschatten vaak wat voeding voor hen kan doen.'

Irene heeft PDS. Sinds haar diagnose, is ze op zoek gegaan naar welk voedingspatroon haar klachten verminderen. Ze deelt hier haar verhaal.

Irene heeft PDS

Patiëntenorganisatie

De PDSB is de patiëntenorganisatie die als doel heeft om mensen met PDS te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van de PDSB zijn:

  • voorlichting
  • lotgenotencontact
  • belangenbehartiging van patiënten

De PDSB heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de PDS-infolijn, de website, social media, het organisatieblad Prikkels en regionale en landelijke bijeenkomsten.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting vraagt meer aandacht en begrip voor PDS en wil een betere behandeling mogelijk maken. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Help jij mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven