Het ontstaan van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Hoe ontstaat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

De oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. De medische wereld doet nog veel onderzoek  naar de oorzaken van PDS. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol.

De verbinding tussen de darmen en de hersenen

PDS werd lange tijd gezien als een psychische aandoening. Het zou tussen de oren zitten. Dat kwam mede doordat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon worden gevonden. Tegenwoordig is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft. Wel kunnen psychische factoren, zoals stress en angst, PDS-klachten verergeren of uitlokken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen.

Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping.

Mogelijke oorzaken PDS

Doneer voor betere zorg en meer begrip!

Samen met artsen en patiënten werkt de Maag Lever Darm Stichting aan een programma voor betere zorg, snellere diagnoses en meer begrip voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Wij kunnen dit niet zonder jouw donatie bereiken. Help jij ons?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven