Nieuwe diagnostische test voor NASH: leverbiopt binnenkort niet meer nodig?

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers.

Oorspronkelijke titel project: Non-alcoholic steatohepatitis; a fast growing epidemic in need for non-invasive diagnostic biomarkers to replace the golden standard liver biopsy
Projectleider: PhD. Saskia van Mil
Startdatum: december 2017

Samenvatting

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is een ziekte waarbij sprake is van leververvetting, ontsteking en op den duur littekenvorming in de lever (levercirrose). Het aantal mensen met NASH stijgt snel, vooral doordat het aantal mensen met obesitas stijgt. Eén op de vijf mensen met leververvetting krijgt op en duur last van ontstekingen en de aanmaak van littekenweefsel (NASH). Van deze patiënten met NASH ontwikkelt uiteindelijk 20 % leverfalen en/of leverkanker.

Daarom is een vroege diagnose van NASH zo belangrijk. Op dit moment kan de definitieve diagnose NASH alleen met een leverbiopt worden gesteld. De arts neemt dan met een holle naald een stukje van de lever weg voor microscopisch onderzoek. Het afnemen van een leverbiopt is pijnlijk en leidt soms tot bloedingen. Ook is het een dure behandeling. Dit onderzoek heeft als doel een minder belastende methode te ontwikkelen om de diagnose NASH te stellen.

Resultaten

Eerder onderzoek heeft laten zien dat vetten en andere stoffen in het bloed en darmbacteriën in de ontlasting, een goed beeld geven van hoe gezond de lever is. De onderzoekers gaan daarom op zoek naar ‘de blauwdruk’ van vetten en metabolieten in het bloed en van bacteriën in de ontlasting , die een gezonde lever onderscheidt van een vette lever en van een lever met NASH.

De verwachting is dat met deze kennis binnen vijf jaar een simpele laboratoriumtest voor NASH te ontwikkelen is, die nauwelijks belastend is voor de patiënt. Die test kan waarschijnlijk ook gebruikt worden om het effect van medicijnen op de gezondheid van de lever te volgen.

Meer onderzoek mogelijk maken

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald