Teun heeft coeliakie: ‘je spijsvertering kan je bang maken’

Teun heeft coeliakie. Hij is constant op zijn hoede over wat hij eet. ‘Als ik per ongeluk iets eet waar toch iets van gluten in zit, word ik heel erg ziek.

Mama zegt dat ik een hele makkelijke en gezonde baby was. Dus toen ik steeds moest overgeven wanneer ik pap had gegeten, begon ze zich zorgen te maken. Ik ben onderzocht en bleek een gluten-intolerantie te hebben. Coeliakie heet dat.’

‘Ik weet mijn hele leven al dat ik bepaalde dingen niet mag eten. Vroeger ging dat nog weleens mis. Dan at ik per ongeluk toch iets waar gluten in zat. Dat is echt heel vervelend want dan word ik heel erg ziek.

Zo gaat het in de klas soms mis met traktaties. Niet alle kinderen en ouders snappen precies wat zo’n intolerantie inhoudt. En soms denken ze dat er geen gluten in een traktatie zit, maar dat blijkt dan toch wel zo te zijn. Gelukkig weet ik zelf steeds beter waar het wel en niet in zit en kan ik nu ook goed de verpakkingen begrijpen.’

Meer lezen?

Dit doen wij voor coeliakie

Samen strijden

Samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) stimuleren wij meer onderzoek naar coeliakie. Door onze krachten te bundelen kunnen we meer grip krijgen op de ziekte, het bewustzijn te vergroten en meer kennis vergaren. Onze gedeelde droom is dat op den duur niemand meer bang voor eten hoeft te zijn.

Help mensen met coeliakie, doneer voor meer onderzoek!

Doneer