Eva Wentink: “Ons ultieme doel is dat we kunnen ingrijpen vóór mensen een opvlamming hebben”

Dr. Eva Wenting is Principal member of technical staff bij IMEC dat onderdeel is van OnePlanet. Dit is een samenwerking tussen IMEC, Wageningen Universiteit en Research en Radboud Universiteit en Medisch Centrum. “Mijn taak zit in de health-tak. Hierbinnen werk ik als projectleider van het ‘bathroomproject’ zoals we het genoemd hebben. We werken aan een slimme toiletbril die IBD patiënten kan vertellen wat ze wel en niet moeten eten.”

“Het ultieme doel is dat we kunnen ingrijpen vóór deze patiënten een opvlamming hebben. Dat de bril bijvoorbeeld ziet dat spinazie een trigger is, dat hij adviseert om minder van die groente te eten of om een afspraak te maken met een arts.”

Meten is weten

“Om dit doel te bereiken moeten we eerst aantonen dat we een verandering in symptomen bij patiënten kunnen meten. Hiervoor volgen we in dit eerste onderzoek acht weken lang tien patiënten die last hebben van opvlammingen. Zij krijgen hier medicatie voor en wij meten vervolgens met de slimme toiletbril diverse fysiologische parameters.”

Dit zijn bijvoorbeeld temperatuur, ademhaling, hartslag, bloeddruk verandering, zuurstofsaturatie, gewicht en gewichtsafname. Aanvullend stellen we vragen. Was het een plas of een ontlasting? Was de ontlasting vast of juist los? Vervolgens willen we zien of we een afname in symptomen kunnen meten. Daarnaast vragen we de deelnemers of ze een calprotectinetest willen doen. Dit is een standaard test waarmee je de ontstekingswaarde in de ontlasting kunt aflezen. Dat wordt de controlemaat naast wat de patiënt zelf voelt en meemaakt.”

Waarom een toiletbril

“Veel mensen vragen waarom we geen smartwatch gebruiken. Dat is omdat we met onderzoek zien dat bij een smartwatch het gebruik na drie maanden afneemt. De toiletbril installeer je en daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Dat maakt het heel makkelijk. Daarnaast kan de bril meer meten dan een polshorloge en willen we in de toekomst ook de ontlasting en urine kunnen checken.”

Toekomstvisie: meer grip op IBD

“Uiteindelijk willen we een koppeling maken met de slimme toiletbril en de platformen IBD dream en IBD coach. Op die manier krijgen patiënten een volledig profiel van hoe het met ze gaat. We hopen via dat profiel aan te kunnen geven wanneer iemand richting een opvlamming gaat. Ook willen we actief feedback kunnen geven. Dan kunnen patiënten ingrijpen nog voor ze die opvlamming ook echt krijgen. Dit betekent meer grip op de ziekte en daarmee meer vrijheid en zelfstandigheid. Dat zou zo mooi zijn! Maar hier is wel eerst een vervolgonderzoek voor nodig.”

'We willen actief feedback kunnen geven. Dan kunnen patiënten ingrijpen nog voor ze een opvlamming ook echt krijgen. Dit betekent meer grip op de ziekte en daarmee meer vrijheid en zelfstandigheid. Dat zou zo mooi zijn! Maar hier is wel eerst een vervolgonderzoek voor nodig.'

Colitis Ulcerosa patiëntverhalen

Ray

''Een paar van de eerst woordjes van onze oudste zoon waren: papa pil, papa ziek, papa ziekenhuis. Dat was confronterend.''

Renske

''Ik kreeg plotseling heel heftige diarree aanvallen. Ik kon de deur niet meer uit, want vaak was ik niet op tijd bij een toilet, met alle genante en mensonterende gevolgen van dien.''

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in