De ziekte van Crohn in het kort

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD).

Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus. De Maag Lever Darm Stichting financiert verschillende onderzoeken naar de oorzaken, het verloop en het verbeteren van behandelingen van de ziekte van Crohn. Lees hier meer over wat wij doen tegen de ziekte van Crohn.

ziekte van Crohn

Klik hier voor feiten en cijfers over de ziekte van Crohn.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet geheel bekend. Verschillende factoren spelen  een rol  in het ontstaan van de ziekte. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Lees meer over de oorzaken.

Klachten

Het klachtenverloop van de ziekte van Crohn verschilt per patiënt. Buikpijn, diarree en moeheid zijn de meest voorkomende klachten.  Vaak houdt de ziekte van Crohn zich redelijk rustig (in remissie), maar de klachten kunnen ook ineens opspelen. Dit noemt men een opvlamming van de ziekte. Tijdens een opvlamming ontstaan soms ook complicaties.

Lees meer over de klachten en complicaties

Diagnose

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de ziekte van Crohn mee aan te tonen. Als de huisarts vermoedt dat u de ziekte van Crohn heeft, verwijst hij u door naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Lees meer over het stellen van de diagnose

Behandeling

De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig. De behandeling is vaak levenslang nodig en gericht op het verkrijgen van remissie (een rustige fase zonder ontstekingen). 

Lees meer over de behandeling

Ik wil Crohn-patiënten helpen, door nieuw licht te schijnen op een bestaand medicijn. Een behandeling vinden met zoveel mogelijk effect en zo min mogelijk bijwerkingen: daar ga ik voor."

- Prof. Dr. Bouma

Meer over dit hoopvolle onderzoek

_DSC9104 verkleind

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting en financiert onderzoek naar de ziekte van Crohn. Om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven