Oorzaken van de ziekte van Crohn

Hoe ontstaat de ziekte van Crohn?

Ondanks uitgebreid onderzoek is de oorzaak van de ziekte van Crohn nog niet geheel bekend. Waarschijnlijk gaat het ook niet om één aanwijsbare oorzaak, maar leiden verschillende ziekteverwekkende mechanismen tot de chronische darmontsteking. In elk geval is het afweersysteem bij de ziekte van Crohn in de war; deze valt het eigen lichaam aan. Verder is bekend dat erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte. Roken vergroot de kans op de ziekte van Crohn en heeft ook een negatief effect op het verloop van de ziekte. Daarnaast is er een relatie tussen voeding en het ontstaan van de ziekte. Ook heeft voeding waarschijnlijk invloed op het verloop van de ziekte. Wat betreft de relatie tussen voeding en Crohn is meer onderzoek nodig om dit overtuigend te bewijzen.

Onderzoek naar oorzaken van ziekte van Crohn

In de afgelopen vijf jaar heeft de Maag Lever Darm Stichting verschillende onderzoeken naar de ziekte van Crohn gesubsidieerd. Een van de onderzoeken richt zicht op meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de ziekte, zoals de genetische achtergrond van de ziekte van Crohn of hoe het ontstekingsproces in de darmen kan ontstaan.

Lees meer over deze onderzoeken.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting en financiert onderzoek naar de ziekte van Crohn. Om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven