De ziekte van Crohn en dan?

Welke behandeling?

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet goed bekend. Een behandeling die de oorzaak definitief wegneemt, is dan ook niet mogelijk. Tot nu toe worden medicijnen ingezet om kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties en darmoperaties te voorkomen. Daarnaast helpen ze een nieuwe opvlamming te voorkomen. Wanneer medicatie niet meer helpt, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Diverse medicijnen mogelijk

Welke medicatie u krijgt, hangt af van de ernst van de ontstekingen en het gedeelte van de darmen dat ontstoken is. Soms is het nodig medicatie langere tijd te gebruiken ook als u geen klachten heeft. Dit is van belang om te voorkomen dat de ziekte opnieuw opvlamt. Sommige mensen zijn door medicijnen (bijna) klachtenvrij.

Meestal is het een kwestie van uitproberen, welk medicijn voor u het beste werkt. In sommige gevallen duurt het een tijdje, voordat het beste medicijn voor u gevonden is. Dit komt doordat de werking van de medicijnen per patiënt kan verschillen. Ook de bijwerkingen die kunnen ontstaan, verschillen erg per patiënt.

Dosis en onderhoudsdosering

Ook de dosis die de arts voorschrijft, verschilt per patiënt. De ‘activiteit’ van uw ziekte speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens een opvlamming kan de arts een hogere dosering of een ander medicijn voorschrijven. Als de acute fase voorbij is, worden de medicijnen omgezet in medicijnen om de ziekte rustig te houden, de zogenaamde 'onderhoudsdosis'. Dit kunnen andere medicijnen zijn, of dezelfde als in de acute fase, maar dan meestal in een lagere dosering. Het is belangrijk dat u deze dosis blijft gebruiken, ook als u geen klachten of symptomen heeft.

Mogelijke toedieningsvormen medicijnen

De toedieningsvorm van de medicatie kan verschillen:

  • via de mond door tabletten, capsules of granulaat (zakje met kleine korreltjes);
  • via de anus, met een zetpil of een klysma;
  • via een injectie in het onderhuidse weefsel;
  • via een bloedvat per infuus, opname in het ziekenhuis is dan noodzakelijk.

Nieuwe behandelingen

De Maag Lever Darm Stichting financiert onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Lees hier meer over de onderzoeken.

medicijnen

De meest voorkomende medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen mogelijk. Uw arts zal uw medicatie opbouwen van mild naar steeds een stapje sterker, afhankelijk van de ernst van uw klachten. Dat betekent dat de arts eerst een middel voorschrijft dat bij voorkeur lokaal op de ontstekingsplek werkt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft. Wanneer dit niet werkt kan de arts een sterker werkend middel kiezen. Deze groep medicijnen werken vaak ook op andere plekken in het lichaam, waardoor ze ook meer bijwerkingen kunnen veroorzaken. Hieronder staat een overzicht van de meest voorgeschreven medicijnen bij de ziekte van Crohn.

Bijwerkingen medicatie

Sommige medicijnen die de arts voorschrijft kunnen bijwerkingen geven. Niet iedereen krijgt last hiervan en niet iedereen krijgt dezelfde bijwerkingen. In de bijsluiter van uw medicijn staat informatie over de mogelijke bijwerkingen. Ook vindt u hier informatie over wisselwerkingen met andere medicatie. Bespreek uw klachten en bijwerkingen altijd met uw arts. Bij ernstige bijwerkingen kan het zijn dat de dosering aangepast moet worden. Soms is het noodzakelijk om vanwege de bijwerkingen te stoppen met (één van de) medicijnen. Ook is het belangrijk om gebruik van andere medicijnen of het gebruik van middelen zonder recept (bijvoorbeeld uit de drogist), met uw arts te bespreken.

U kunt bijwerkingen van een medicijn ook altijd melden bij:

Nieuwe medicijnen in ontwikkeling

Naast de medicijnen die nu al gebruikt worden, zijn er ook nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen zijn biologische medicijnen (biologicals). Ze worden gemaakt in biologische systemen in plaats van in chemische fabrieken.

Verschillende vormen
Bekend zijn de TNF-blokkers die inmiddels al wat langer gebruikt worden. Dit is een therapie waarbij eiwitten of van eiwit afgeleide producten worden gebruikt om TNF weg te vangen. TNF is een belangrijke stof in het aanjagen van ontstekingen en het wegvangen daarvan leidt daarom vaak tot het dempen van de ontsteking. Een ander nieuw biologisch medicijn blokkeert de toestroom van ontstekingscellen (witte bloedcellen) naar de darm.

Dit doet het door zich te binden aan een specifiek stofje van deze witte bloedcel. Hierdoor wordt de ontsteking selectief in de darmwand geremd. Ook worden er ‘nagemaakte’ versies van de biologische medicijnen gebruikt die er heel sterk op lijken, de zogenaamde ‘biosimilars’. Zij hebben een vergelijkbare werkzaamheid als de biologische medicijnen en ongeveer dezelfde eigenschappen.

Toekomst
Het onderzoek naar nieuwe medicijnen is in volle gang en zal de komende jaren enkele nieuwe medicijnen opleveren die bij ernstige gevallen van de ziekte van Crohn kunnen helpen.

De Maag Lever Darm Stichting financiert onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Lees hier meer over de onderzoeken.

Operaties

Wanneer medicatie niet meer helpt, kunnen er complicaties ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld last van een ernstige vernauwing in de darm als gevolg van littekenweefsel, of als gevolg van ernstige onstekingen fistels, of de vorming van abcessen. Het kan ook gebeuren dat het niet lukt om het gebruik van corticosteroïden af te bouwen. In deze gevallen is een operatie noodzakelijk. De meest voorkomende operatie bij de ziekte van Crohn is ileocoecale resectie. Hierbij worden via een kijkoperatie het laatste stukje dunne darm en het begin van dikke darm verwijderd.

In sommige gevallen wordt na een darmoperatie een (tijdelijk) stoma aangelegd. Vijftig tot zeventig procent van alle patiënten met de ziekte van Crohn wordt minimaal een keer in zijn of haar leven geopereerd.

Stoma
Als u veel last heeft van vernauwingen en fistels en de endeldarm en de anus ernstig ontstoken zijn, kan een (tijdelijk) stoma uitkomst bieden. Een stoma is bij relatief weinig patiënten nodig (5%) en uw arts zal er alles aan doen het te voorkomen.

Een stoma is een kunstmatige uitgang via uw buikwand. Er zijn verschillende soorten stoma’s. Uw ontlasting wordt bij een stoma opgevangen in een zakje dat u vastplakt op uw buik. Dit zakje kunt u zelf vervangen als het vol is. Een tijdelijk stoma wordt aangelegd zodat de (aan elkaar gehechte) darm goed kan herstellen. Na enkele weken of maanden kan de stoma verwijderd worden. Een blijvend stoma wordt met name aangelegals er een groot deel van de dikke darm verwijderd moet worden.

Short bowel syndroom
Bij aantasting van de dunne darm door de ziekte van Crohn is het soms noodzakelijk om een deel van de dunne darm operatief te verwijderen. Als er nog maar 50 tot 100 centimeter van de oorspronkelijke 5 meter dunne darm over is, heet dat een 'short bowel syndroom' of een korte darm syndroom of darmfalen.

Hier vindt u meer informatie over een darmoperatie. Of lees meer informatie over het leven met een stoma of short bowel syndroom bij leven met de ziekte van Crohn.  

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting en financiert onderzoek naar de ziekte van Crohn. Om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven