Wat wij doen tegen colitis ulcerosa

Voorlichting

In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan colitis ulcerosa en iets minder dan de helft de ziekte van Crohn. Sommige patiënten met colitis ulcerosa hebben af en toe klachten, terwijl andere regelmatige heftige aanvallen hebben. Deze onvoorspelbaarheid maakt colitis ulcerosa erg ongrijpbaar en kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven van de patiënt.

Als Maag Lever Darm Stichting streven wij ernaar patiënten en de mensen in hun directe omgeving zo goed mogelijk voor te lichten. We geven uitgebreide informatie over de ziekte, maar bieden ook tips aan over leven met colitis ulcerosa.

Wetenschappelijk onderzoek

In de afgelopen jaren hebben wij meerdere onderzoeken voor colitis ulcerosa gesubsidieerd om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar de genetische achtergrond of naar het ontstekingsproces in de darmen en ook naar de mogelijke behandelingen.

Hieronder lees je meer over enkele van deze onderzoeken:

Door mini-darmen behandeling van ziekte van Crohn verbeteren

Dr. Elamin gaat uitzoeken hoe de barrièrefunctie van de darm wordt verstoord en hoe deze hersteld kan worden. Daarnaast gaat hij testen welke middelen de barrièrefunctie versterken. Hij doet dit met behulp van mini-darmen die hij kweekt uit stamcellen van patiënten met de ziekte van Crohn.

Met mini-darmen het immuunsysteem bij chronische darmontstekingen leren kennen

Dr. Mokry gaat met behulp van gekweekte mini-darmen de reactie van deze verschillende cellen op onschuldige bacteriën bestuderen en verwacht mogelijk zelfs nieuwe celtypen te ontdekken. Met deze informatie ontstaan nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van IBD.

Risicofactoren voorspellen van beloop IBD

Recent is een groot aantal genetische variaties ontdekt die het risico op IBD vergroten. Bovendien is bekend dat de samenstelling van de bacteriën in de darm geassocieerd is met ziekteactiviteit van IBD. Verder zijn er eiwitten in het bloed en in de ontlasting die geassocieerd zijn met IBD activiteit. In dit onderzoek wordt uitgezocht of en hoe al deze factoren iets kunnen zeggen over het beloop van de ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek

Dendritische cellen en IBD

Eerder onderzoek van de onderzoeker heeft sterke aanwijzingen opgeleverd hoe deze tolerantie in de darm kan worden opgeheven. Een centrale rol hierin spelen de zogenaamde dendritische cellen in de darm, die normaal gesproken de afweer onderdrukken. In dit onderzoek is een mechanisme gevonden waardoor de tolerantie wordt veranderd in een ontstekingsreactie die sterk lijkt op wat we zien bij IBD patiënten.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting en financiert onderzoek naar colitis ulcerosa. Om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven