Leven met colitis ulcerosa

Leven met colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa  heeft vaak veel impact op het dagelijks leven. Vooral tijdens een opvlamming van de ziekte en als er veel klachten aanwezig zijn, maar ook als de ziekte rustig is.

Hieronder vindt u een aantal tips en adviezen hoe u hier mee om kunt gaan.

Tips en adviezen

Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken:

  • Stress, spanningen en een onregelmatige leefstijl
  • Een verminderde weerstand
  • Ongezonde voeding en leefstijl, mogelijk ook alcoholgebruik

Het is  belangrijk dat u zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.

Roken lijkt bij colitis ulcerosa een positieve invloed te hebben op de ontstekingen in de dikke darm. Het is onduidelijk hoe dit kan.

Omdat roken schadelijk is voor veel organen en processen die zich in ons lichaam afspelen, is het toch verstandig om niet te roken. Door middel van wetenschappelijk onderzoek wil men kijken of het effect van roken op colitis ulcerosa ook op een andere manier kan worden bewerkstelligd. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het effect van voeding op chronische darmontstekingen.

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van voeding bij colitis ulcerosa. Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij het ontstaan van colitis ulcerosa. Ook zou voeding bij kunnen dragen aan het verminderen van de klachten. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding bij colitis ulcerosa. Wel kunt u met uw specialist of diëtist bespreken of u extra vitamines, calcium en/of ijzer nodig heeft.

Ervaringsverhaal

Renske, moeder van twee kleine kinderen, kreeg colitis ulcerosa. Openhartig vertelt ze hoe zij constant bezig is om balans te vinden, en hoe haar spijsvertering langzaam maar zeker verandert van een ‘vijand’ naar een ‘vriend’. 'Het is moeilijk, maar mijn leven is verbeterd. Ik heb moeten leren om weer van mijn lichaam te houden.'

Lees het verhaal van Renske.

 

Patiëntenvereniging

Crohn en Colitis Nederland is de patiëntenvereniging die als doel heeft om mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te steunen in het leven met de ziekte. Belangrijke activiteiten van Crohn en Colitis Nederland zijn:

  • Voorlichting
  • Lotgenotencontact
  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Belangenbehartiging van patiënten

Crohn en Colitis Nederland heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen zoals  de website, social media en een verenigingsblad.

 

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting en financiert onderzoek naar colitis ulcerosa. Om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken, het verloop en de behandeling van de ziekte. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven