Broccoli beschermt tegen leverkanker

Gepubliceerd op: 13 april 2016

Broccoli beschermt tegen leverkanker

Elke dag broccoli eten zou een goede toevoeging zijn aan een Westers dieet. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers na een studie met muizen. Broccoli verlaagt de kans op een vette lever en het ontstaan van leverkanker. 

Veel vet en suiker in de dagelijkse voeding leidt tot een sterk verhoogde kans op leverkanker. De lever slaat het teveel aan energie op als vet, waardoor het orgaan kan beschadigen. Bij sommige mensen ontwikkelt een vervette lever (NAFLD) zich uiteindelijk tot leverkanker. Broccoli blijkt het tegenovergestelde van vet en suiker te doen: het voorkomt opslag van vet in de lever en daarmee het ontstaan van kanker. 

Doneer voor meer onderzoek

Vanaf € 5,-

Het bedrag moet minimaal €5,- zijn.

Elke dag broccoli
Het was al bekend dat mensen die dagelijks kool, zoals broccoli, bloemkool of witte kool, eten een kleinere kans hebben op verschillende soorten kanker. De Amerikanen keken voor het eerst naar één soort kool, broccoli, en het effect op leverkanker. Ze voerden muizen met een standaard dieet of een Westers dieet met veel vet en suiker. Uit elke groep kreeg een deel broccolipoeder door het eten.

Minder vet in de lever
Het experiment met de muizen werkte. Het eten van broccoli verminderde de opslag van vet in de lever en vertraagde daarmee het ontstaan van leverkanker. 

De broccoli-eters waren niet alleen in het voordeel bij het Westerse dieet, maar ook bij het standaard dieet. 

Gezonde groente
Wat broccoli zo gezond maakt, weten de onderzoekers niet precies. Het zou een bepaalde stof uit de broccoli kunnen zijn, maar eerdere studies konden dat niet aantonen. De Amerikaanse onderzoekers denken nu dat het niet om één stofje gaat, maar om de hele broccoli. En die heeft waarschijnlijk meer gezonde effecten. Ook de hoeveelheid ‘slecht’ LDL cholesterol in het bloed gaat omlaag bij mensen die 400 gram broccoli per week eten.

Bron: Chen, Y., Wallig, M en Jeffery, E, Dietary Broccoli Lessens Development of Fatty Liver and Liver Cancer in Mice Given Diethylnitrosamine and Fed a Western or Control Diet, The Journal of Nutrition, online gepubliceerd op 10 februari 2016, doi:10.3945/jn.115.228148

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven