Bijna 70 procent Nederlanders weet onvoldoende van darmkanker

Gepubliceerd op: 20 maart 2017

Bijna 70 procent Nederlanders weet onvoldoende van darmkanker

In Nederland krijgen dagelijks 40 mensen darmkanker, daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. De Maag Lever Darm Stichting heeft een groot onderzoek laten verrichten onder de Nederlandse bevolking over hun kennis rond darmkanker. En hieruit blijkt dat Nederland onwetend is. Bijna 7 op de 10 Nederlanders geeft aan niet goed geïnformeerd te zijn over de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Kennis van de alarmsignalen is belangrijk, want darmkanker is goed te behandelen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord.

Darmkanker is met ruim 15.000 diagnoses een van de meest voorkomende kankers in Nederland. De ziekte eist 14 levens per dag. Door het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat wordt uitgevoerd door het RIVM onder Nederlanders van 55 jaar en ouder, wordt de ziekte al steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. In 2015 werd bij 3700 mensen darmkanker gevonden. Behalve het bevolkingsonderzoek is het belangrijk dat mensen alert zijn.

Achterom kijken

Alertheid begint bij kennis van de signalen die darmkanker kan geven. Deelnemers van het onderzoek wisten alarmsignalen wel te benoemen wanneer deze werden genoemd. Een tabel met de signalen en het kennisniveau van de Nederlanders vind je hiernaast.

Wanneer mensen vermoeden dat er bloed in de ontlasting zit, is het verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Bij andere signalen is het goed om binnen 1 tot 3 weken de huisarts te bezoeken. Van de mensen met klachten gaat 40 procent binnen een maand naar de huisarts. 35 procent bezoekt de huisarts niet.

Gezonde leefstijl

Je kunt het krijgen van darmkanker niet voorkomen, maar wel het risico op het krijgen van de ziekte verlagen door een gezonde leefstijl. Dat wordt door 70 procent van de Nederlanders onderkend. Drie op de tien Nederlanders wijdt de oorzaak van darmkanker aan domme pech. 77 procent van de Nederlanders is bereid hun leefstijl aan te passen als daarmee de kans op darmkanker kleiner wordt.

 

Alarmsignaal% Nederlanders dat dit herkent
Blijvende verandering in het ontlastingspatroon70
Bloed en/of slijm in de ontlasting79
Onverklaarbaar gewichtsverlies69
Aanhoudend ongemakkelijk gevoel in de buik61
Loze aandrang, of het gevoel dat de darm niet volledig is geleegd na de stoelgang50
Aanhoudende vermoeidheid als gevolg van bloedarmoede48
Verminderde eetlust51

 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven