Bevolkingsonderzoek darmkanker is groot succes

Gepubliceerd op: 27 maart 2019

Bevolkingsonderzoek darmkanker groot succes

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In Nederland kregen in 2018 maar liefst 14.090 mensen darmkanker. In 2017 overleden er meer dan 5.000 mensen aan deze ziekte. Hiermee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden.

Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer kans er is op genezing. Het RIVM heeft nieuwe cijfers vrijgegeven die aantonen dat het bevolkingsonderzoek darmkanker een groot succes blijkt.

Darmkanker

Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, kunnen jaarlijks 2250 sterfgevallen aan darmkanker worden voorkomen in de nabije toekomst."

Lees meer in het artikel dat het AD publiceerde over het succes van het bevolkingsonderzoek.

Nieuwe cijfers van het RIVM

Het RIVM presenteert de meest actuele cijfers van het bevolkingsonderzoek darmkanker in onderstaande infographic.

Infographic Darmkanker 2014-2017 Bron: RIVM

De infographic is ook hier te downloaden.

Online magazine darmkanker

Ontvang het gratis online magazine over het belang van vroege opsporing bij darmkanker

Download gratis

Bij Hans Kaashoek waren ze er op tijd bij

In het voorjaar van 2017 verandert het leven van Hans Kaashoek (60) ingrijpend. Zijn deelname aan het bevolkingsonderzoek leidt tot de vaststelling dat hij darmkanker heeft. Hans: ‘Je denkt dat je wereld instort’.

‘De uitslag van het bevolkingsonderzoek was een verrassing. Ik kreeg het signaal dat verder onderzoek noodzakelijk was. In het voorjaar van 2017 is de tumor geconstateerd. Bij mij waren ze er op tijd bij.'

Lees hier zijn hele verhaal.

“Vooral meedoen aan het bevolkingsonderzoek dus, als het voorbijkomt! En niet zeggen: o, dat is eng, dat wil ik niet weten. Je kunt het maar beter op tijd weten, want dan is er medisch-technisch van alles aan te doen. De kans dat je er overheen komt en weer netjes verder kan leven, is vele malen groter. In augustus 2018 ben ik volledig genezen verklaard."

Naar boven