Apparaat spoort zeventien ziektes op door te ruiken

Gepubliceerd op: 9 januari 2017

Apparaat spoort zeventien ziektes op door te ruiken

Een bijzondere ontwikkeling: dit apparaat kan zeventien ziektes aantonen door adem te analyseren, waaronder spijsverteringsziekten als dikkedarmkanker, colitis ulcerosa, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in ASC Nano.

Het apparaat, de zogeheten Breathalyser, analyseert de adem van patiënten. Volgens de wetenschappers is het apparaat in staat om via de adem zeventien verschillende ziektes aan te tonen, aan de hand van de chemische samenstelling van de adem van patiënten. Naast de eerder genoemde spijsverteringsziekten, spoort het apparaat ook longkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker op.

Diagnose arts patient klein - shutterstock

Foto: Shutterstock

Stoffen in de adem

De wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek een apparaat dat de zogeheten ‘chemische samenstelling’ van de adem tot in detail analyseert. Zo bevat adem, naast stikstof, koolstof en zuurstof, sporen van meer dan honderd andere stoffen. Het aantal van deze stoffen in iemand zijn adem, is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Iedere ziekte heeft daarnaast zijn eigen chemische kenmerk, die ook in de adem van patiënten teruggevonden werd. Tevens blijkt uit het onderzoek dat het apparaat meerdere ziektes tegelijk kan aantonen. Het apparaat heeft de adem van 1.404 personen in de Verenigde Staten getest en is een belangrijke innovatie op dit gebied.

Wanneer het apparaat in Nederland beschikbaar is, is niet bekend. Voor een instrument daadwerkelijk in ziekenhuizen gebruikt wordt is veel aanvullend onderzoek nodig.

eNose

Toch staan de ontwikkelingen niet stil als het gaat om ademdiagnostiek. Naast de Breathalyser, vindt er in Nederland ook ander belangrijk onderzoek plaats rondom opsporing van ziekten via ademtests. Zo maakte de Maag Lever Darm Stichting in 2015 in samenwerking met VUmc al ontwikkeling van een eNose mogelijk die de dodelijke darmziekte (NEC) bij baby’s ‘ruikt’ via de ontlasting. Lees hier meer over het onderzoek van Dr. Tim de Meij.

Ook heeft Ziekenhuis Bernhoven sinds april 2016 al een variant van een ademtest  onderzocht die verschillende soorten kanker moet opsporen, zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker of lonkanker.

 

Bron: ACS Nano

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven