‘Aantal gevallen alvleesklierkanker hoger dan uit registratiecijfers blijkt’

Gepubliceerd op: 13 februari 2017

'Aantal gevallen alvleesklierkanker hoger dan uit registratiecijfers blijkt'

Het aantal nieuwe gevallen van alvleesklierkanker ligt in Nederland mogelijk hoger dan uit de registratiecijfers blijkt. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in de European Journal of Cancer.

Ook in andere Europese landen zoals België, IJsland en Zweden ligt de geregistreerde incidentie, het aantal nieuwe gevallen van de ziekte, lager dan de daadwerkelijk gerapporteerde sterfte aan alvleesklierkanker. Een verklaring kan zijn dat de doodsoorzaak verkeerd wordt geregistreerd of de daadwerkelijke incidentie wordt onder gerapporteerd.

alvleesklier-pancreas

Het is volgens de onderzoekers aannemelijk dat bij oudere patiënten sneller wordt afgezien van verdere diagnostiek, omdat sprake is van een slechte prognose of slechte klinische conditie.

Professor Casper van Eijck, die al jarenlang onderzoek doet naar alvleesklierkanker en een groot onderzoek van het Erasmus MC leidt, stelt dat uit meerdere recente artikelen blijkt dat in Nederland nu al meer mensen overlijden aan alvleesklierkanker dan aan borstkanker. Momenteel sterven dagelijks meer dan acht mensen aan alvleesklierkanker, in 2014 stierven 2.682 mensen aan de ziekte, blijkt uit cijfers van het IKNL. Maar dat is volgens de studie nog een onderschatting.

"Daarnaast is het zo dat de verwachting is dat in 2020 na longkanker de hoogste sterfte is aan alvleesklierkanker", zegt Van Eijck. Volgens hem komt dat vooral doordat andere vormen van kanker veel beter te behandelen zijn en eerder en vaker worden ontdekt. "Over het algemeen ontwikkelt alvleesklierkanker zich heel snel en dat betekent dat je er bijna - kun je wel zeggen - altijd te laat bij bent."

Lees het bericht van Nu.nl hier verder.

 

Dr. Lodewijk Brosens, patholoog in het UMC Utrecht, onderzoekt momenteel voorloperafwijkingen, om zo alvleesklierkanker eerder op te sporen. Lees hier alles over zijn onderzoek.

Bron: NU.nl, IKNL

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven