Gepubliceerd op: 8 november 2017

Maag Lever Darm Stichting en patiëntenorganisaties vragen aandacht voor tekort openbare toiletten met Ronde Tafel Conferentie en Toilettour

De Maag Darm Lever Stichting maakt zich samen met een aantal patiëntenverenigingen (CCUVN, PDSB, Stomavereniging, SPKS) en Ieder(in) sterk om het grote tekort aan openbare toiletten aan te pakken. Dat doen we door de krachten te bundelen en met verschillende partijen om de tafel te gaan om te komen tot meer openbare toiletten in Nederland. Onze primaire doelgroep is mensen met chronische buikklachten en plasproblemen. Zij moeten meestal vaker dan gemiddeld naar het toilet.
Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: ‘De recente publiciteit rondom Geerte Piening uit Amsterdam, die een boete van de rechter kreeg voor wildplassen en alle reacties daarop, zegt genoeg. Niet alleen buikpatiënten zouden enorm geholpen zijn met meer openbare toiletten, ook mindervaliden, vrouwen, ouders met kinderen en ouderen. In het buitenland zijn daar richtlijnen en regels voor. In Nederland niet. Daar moet verandering in komen.’
waarkanikwc4

Ronde Tafel Conferentie op 16 november

Op donderdag 16 november vindt een tweede Ronde Tafel Conferentie plaats met diverse partijen waaronder gemeenten, patiëntenverenigingen, retailers, HogeNood, om met elkaar van gedachten te wisselen hoe we tot meer openbare toiletten in Nederland kunnen komen.

De Maag Lever Darm Stichting en patiëntenverenigingen komen dan met een voorstel voor een richtlijn waarmee gemeenten, samen met ondernemers, winkeliers en horeca, aan de slag kunnen om meer openbare toiletten te realiseren in hun gemeenten.

Aftrap Toilettour

Op 16 november gaat de Toilettour wederom van start. Een rondreizend mobiel toilet in de vorm van een kasteel doet de komende periode een aantal gemeenten aan. Hiermee vragen de initiatiefnemers van www.waarkaniknaardewc.nl aandacht voor het tekort aan openbare toiletten in Nederland. De officiële aftrap vindt plaats op donderdag 16 november om 13.30 uur, op het Stationsplein in Amersfoort. Iedereen is welkom!

Niet alleen buikpatiënten zouden enorm geholpen zijn met meer openbare toiletten, ook mindervaliden, vrouwen, ouders met kinderen en ouderen.

Steunbetuiging tekenen

Op waarkaniknaardewc.nl kan iedereen de steunbetuiging tekenen voor meer openbare toiletten in Nederland. Dit platform heeft de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen in het leven geroepen om mensen te informeren, ervaringsverhalen te verzamelen en bedrijven op te roepen hun toilet aan te melden als openbaar toilet.

HogeNood

De aanmeldingen komen binnen bij HogeNood, de app waarmee wij samenwerken en waar organisaties hun toilet kunnen aanmelden als openbaar toilet. Met de HogeNood app kun je op elke plek in Nederland zien waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. Iedereen kan de HogeNood app op zijn telefoon downloaden. Op dit moment zijn ruim 6400 toiletten aangemeld, maar dat is voor 17 miljoen Nederlanders helaas nog steeds veel te weinig.

Medisch HogeNood

Binnenkort volgen extra Medisch HogeNood locaties in deze app voor mensen die om medische redenen vaker dan gemiddeld van het toilet gebruik moeten maken. Goed nieuws voor de mensen met chronische buik- en plasproblemen. Via een speciale inlog die via de patiëntenorganisaties wordt verspreid, kun je straks zien welke extra toiletten toegankelijk zijn.

Teken de online steunbetuiging en steun daarmee ons initiatief om meer openbare toiletten in Nederland te krijgen!

Meer informatie: waarkaniknaardewc.nl

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven