ONDERZOEK 

We weten steeds meer over darmkanker. Maar met iedere vraag die we beantwoorden ontstaan nieuwe vraagstukken. Daarom blijft het belang van wetenschappelijk onderzoek onverminderd groot. Zoals in het voorbeeld van het Fit4Surgery project.

microscoop

Wetenschappelijk onderzoek

PRAKTIJKVOORBEELD: FIT4SURGERY

Fit4surgery heeft een helder doel: oudere darmkankerpatiënten sneller laten herstellen na een operatie. Door kwetsbare ouderen zo fit mogelijk te krijgen voordat zij een darmkankeroperatie ondergaan, kan de kans op complicaties worden verkleind. Lees het verhaal van Jan en Emma. 

JAN BAARSPUL
deelnemer onderzoek

Jan Baarspul (82) had niet-uitgezaaide dikkedarmkanker. Hij moest geopereerd worden. Om zich hierop voor te bereiden, werkte hij mee aan een onderzoeksproject van drs. Bruns.

Jan vertelt: “Ik kreeg plots last van pijnlijke darmklachten en ben daarna naar de dokter gegaan. Uiteindelijk werd geconstateerd dat ik een tumor had in mijn dikke darm. Dat was natuurlijk even schrikken”, vervolgt hij. “Mijn arts heeft mij gelukkig veel vertrouwen gegeven en helder uitgelegd hoe zo’n operatie in zijn werk gaat. Toen kwam ik ook in aanraking met een onderzoeksproject, Fit4SurgeryTV genaamd. Mijn behandelend arts tipte mij om mezelf op deze manier lichamelijk voor te bereiden op de operatie.

Je wordt nu echt als mens gezien

Ik kreeg een soort mini-TV die mij dagelijks 7-minuten-workouts gaf en tips voor gezonde voeding. Met Fit4SurgeryTV merk ik een verschuiving in hoe je als patiënt benaderd wordt. Vroeger werd je niet zozeer gezien als de mens, maar vooral als de kwaal. Dit ervaar ik nu totaal anders. Ik vind het prachtig en heel boeiend om me enerzijds in te zetten voor de wetenschap en anderzijds op deze manier mijn eigen conditie te verbeteren.”

“Voorheen had ik moeite met traplopen. Na een tijdje de oefeningen trouw gevolgd te hebben, bleek ik dit weer te kunnen! Dankzij dit project, dat mogelijk gemaakt is door de Maag Lever Darm Stichting, ging ik dus met een zekerder gevoel mijn operatie in.”

EMMA BRUNS
arts-onderzoeker AMC en Gelre Ziekenhuizen

Drs. Emma Bruns (31) is arts-onderzoeker bij het AMC en Gelre Ziekenhuizen. Met haar onderzoek Fit4Surgery wil zij kwetsbare ouderen zo fit mogelijk krijgen voordat zij een darmkankeroperatie ondergaan.

Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen de diagnose darmkanker. Meer dan de helft daarvan is ouder dan 65 jaar. Vooral voor deze grote groep ouderen heeft een darmkankeroperatie een grote impact, vaak ook op de kwaliteit van leven na afloop van zo’n operatie. Fit4SurgeryTV wil deze kwetsbare ouderen zo fit mogelijk de operatie in laten gaan om het herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen, het aantal complicaties terug te dringen en zorgkosten te beperken. En dat op heel moderne wijze via een persoonlijk TV’tje met dagelijkse workouts en eiwitrijke recepten.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Patiënten geven tot nu toe aan zich echt fitter te voelen en met een zekerder gevoel de operatie in te gaan. Het verhaal van de 82-jarige patiënt Jan Baarspul is hier een mooi voorbeeld van! “Het is prachtig om als arts-onderzoeker te zien dat je patiënten op deze manier wel een handvat geeft, maar niet hun hele leefstijl en gewoontes op zijn kop zet."

Voordat de Fit4SurgeryTV onderdeel wordt van het algemene behandelplan, moet er nog vervolgonderzoek gedaan worden. “Dit onderzoek is een mooi begin, ik zie het als de lucifer dat het vuurtje dankzij donateurs en de innovatiesubsidie van de Maag Lever Darm Stichting heeft doen branden. Daar ben ik samen met het onderzoeksteam zo dankbaar voor."

ONDERZOEK: OPSPORING EN BEHANDELING 

De Maag Lever Darm Stichting biedt financiële steun aan verschillende onderzoeken. Darmkanker kan beter worden behandeld wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord. Een van de methoden om darmkanker vroeg op te sporen is het landelijk bevolkingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door het RIVM. Wij financieren onderzoek waarmee in de toekomst nog meer mensen met darmkanker vroegtijdig worden opgespoord. Een van de oorzaken bij het ontstaan van darmkanker is erfelijkheid. Daarom financieren we onderzoek waarmee we in de toekomst alle mensen die erfelijk belast zijn willen opsporen. Wanneer je weet dat je erfelijk belast bent, kun je darmkanker in een vroeg stadium ontdekken. Daarnaast financieren we onderzoek waarmee we de behandeling van darmkanker kunnen verbeteren.