VOORLICHTING

Het belangrijkste medicijn tegen darmkanker is bewustwording. Hoe eerder mensen de signalen van darmkanker herkennen, hoe groter de kans op een effectieve behandeling. Ontdek hoe patiënten en de Maag Lever Darm Stichting bijdragen aan voorlichting.

 

voorlichtingdkmm

Samen tegen darmkanker

PRAKTIJKVOORBEELD: BEVOLKINGSONDERZOEK

In Nederland wordt een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitgevoerd. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om een monster van hun ontlasting in te leveren bij het RIVM. De verhalen van Wil en Yvette illustreren het belang van dit onderzoek.

WIL JANSSEN
 deelnemer bevolkingsonderzoek

Wil Janssen en zijn vrouw bezoeken in de winter graag Zuidoost-Azië. Liefst zes weken of langer. Ook de laatste twee maanden van 2006 stond een vakantie naar Indonesië op het programma. Maar het liep allemaal heel anders.

Wil: "Omdat onze zoon Richard behoorlijk ziek werd, annuleerden we onze vakantie. Een paar dagen later ontvingen we een uitnodiging voor de voorloper van wat nu het bevolkingsonderzoek darmkanker is. Die vond in ons postcodegebied plaats. Of we mee wilden doen. We zaten toch thuis dus waarom niet? We stuurden een monster van onze ontlasting op en dachten er verder niet meer over na. Twee weken later kreeg mijn vrouw een brief dat alles goed was. Ook ik kreeg er een: met de dringende oproep mij zo snel mogelijk te melden in het AMC voor nader onderzoek."

Maakte hij zich toen al zorgen? "Welnee, we zien wel, dacht ik." Wil meldde zich bij het ziekenhuis. Zijn dikke darm bleek vol te zitten met kwaadaardige poliepen. Er was maar één optie: de hele darm moest eruit. Toen schoot de schrik er wel bij hem in. "Ik dacht echt dat dit het einde was. Uit onwetendheid en in verwarring vertrouwde ik het ook niet." Inmiddels is Wil jaren verder en gaat het goed met hem. Hij leeft gezond, is alerter op signalen zoals snel gewicht verliezen en checkt zijn ontlasting regelmatig.

Tegen mensen die twijfelen aan hun deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker wil hij het volgende zeggen: "Ik bewijs iedere dag dat je jezelf te pakken hebt als je niet meedoet. Je denkt dat je geen afwijkingen hebt? Laat het voor de zekerheid gewoon nakijken!"

YVETTE BRUINSMA
 gezondheidsvoorlichter MLDS

"Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk." Aan het woord is Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting. "Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op genezing is. Daarom maken we ons al jaren sterk voor het bevolkingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door het RIVM. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker namelijk in een vroeg stadium worden ontdekt."

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is een individuele keuze. Goede informatie is daarbij essentieel. "Wij werken samen met het RIVM op het terrein van voorlichting: we willen mensen helpen een bewuste keuze te maken over het bevolkingsonderzoek. Ook financiert de Maag Lever Darm Stichting wetenschappelijk onderzoek waarmee het bevolkingsonderzoek in de toekomst nog beter kan worden uitgevoerd."

We maken mensen alert

De Maag Lever Darm Stichting doet nog veel meer aan voorlichting. Zo is de '7 signalen' test die wordt ingezet tijdens darmkanker maand maart een middel om mensen alert te maken op de alarmsignalen van darmkanker. "Vorig jaar vulden meer dan 200.000 mensen deze test in. Daarnaast geven we op onze website voorlichting over hoe de ziekte ontstaat, de behandeling en de invloed van de ziekte op het dagelijks leven. Zo dragen we bij aan de kennis over dit onderwerp en kunnen we patiënten en hun naasten ondersteunen."

VOORLICHTING: JE KUNT ER NIET VROEG GENOEG BIJ ZIJN

Hoe meer iemand over darmkanker weet, hoe eerder je de ziekte kunt herkennen en behandelen. Uit onderzoek blijkt dat nog lang niet alle Nederlanders voldoende weten over darmkanker. Daarom initieert de Maag Lever Darm Stichting verschillende voorlichtingsprojecten. Zo reist de opblaasbare darm langs tientallen ziekenhuizen, doen honderdduizenden mensen de ‘7-signalen’ test, en werken we nauw samen met het RIVM in de voorlichtingsinformatie van het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Hoe we onze krachten nog meer bundelen tegen darmkanker.

Adres
Stationsplein 123
3818 LE Amersfoort

Contact >

 

   ANBI

Telefoonnummer
033-752 35 00

KvK-nummer
41010169

Rekeningnummer
NL70 INGB 0000 0027 37