SAMENWERKING

Er is al heel veel kennis over darmkanker beschikbaar. Zowel bij artsen als patiënten. Hoe zorg je er nu voor dat kennis actief wordt gedeeld en echt leidt tot betere behandelingen? We delen graag een verhaal uit de praktijk.

dkmm-samenwerking

Samen tegen darmkanker

PRAKTIJKVOORBEELD: KEUZEHULP

Veel patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker hebben geen goed inzicht in hun diagnose, het behandelpad en de eventuele keuzes die ze daarbij hebben.  De keuzehulp brengt hier verandering in. Lees het verhaal van Hanneke en Miriam.

HANNEKE VAN ESSEN
kennis & innovatie MLDS

"Patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker hebben de keuze uit diverse behandelopties, waaronder chemotherapie en doelgerichte therapie. Al deze keuzes stellen de patiënt voor een dilemma, bijvoorbeeld tussen de meest effectieve behandeling en de best mogelijke kwaliteit van leven."

Patiëntvragen zijn vaak praktisch. Wat betekent de behandeling van uitgezaaide darmkanker voor mijn dagelijks leven? Welke behandeling past het beste bij mij en wat zijn mijn belangrijkste afwegingen daarbij? Om artsen en patiënten te helpen bij het behandelen van die vragen, ontwikkelde de Maag lever Darm Stichting samen met artsen, patiënten en Zorgkeuzelab de keuzehulp. Een tool die helpt bij het maken van de behandelkeuze.

"De keuzehulp geeft niet alleen voorlichting over de effecten en bijwerkingen van behandelingen bij uitgezaaide darmkanker. We stellen de patiënt ook vragen over zijn conditie, en wat belangrijk is in zijn dagelijks leven. In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de uitkomsten vervolgens met de patiënt. Op die manier kiezen patiënt en arts gezamenlijk een behandeling waar de patiënt zelf achter staat."

"We hebben de keuzehulp bewust in nauwe samenwerking met artsen en patiënten ontwikkeld. Zonder inzichten van hen kom je niet tot de meest relevante informatie."

MIRIAM KOOPMAN
internist-oncoloog UMC Utrecht

Prof. Dr. Miriam Koopman (UMC Utrecht) is mede verantwoordelijk voor de inhoud van de keuzehulp voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Vanuit de praktijk merkt ze al jaren dat er behoefte is aan een keuzehulp.

Koopman: “Als het gaat om dikkedarmkanker, dan ontbrak er simpelweg toegankelijke informatie in lekentaal die helpt bij het kiezen van de juiste behandeling. Informatie was er wel, maar verstopt op het internet, niet bij elkaar gezet, en lang niet altijd medisch getoetst. Wanneer ik in gesprek was met de patiënt, tekende ik veel uit. Met de keuzehulp is dat niet altijd meer nodig, want dan hebben we alle informatie voorhanden.”

Een beetje zekerheid in een onzekere situatie

Toegankelijke informatie is volgens Koopman essentieel, en draagt zelfs bij aan een betere kwaliteit van leven. “De fase waarin de keuzehulp wordt toegepast, bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, is altijd een moeilijk proces. Emoties voeren de boventoon. Maar tegelijk willen mensen, als het maar even kan, grip op hun situatie hebben. Het beetje zekerheid dat in een onzekere situatie geboden wordt is dan pure winst. Dat is exact waar de keuzehulp voor is bedoeld.”

SAMENWERKING: BREDE AANPAK

Zorgen voor vroege opsporing en betere behandeling – dat kan niemand alleen. Daarom werken artsen, patiënten en de Maag Lever Darm Stichting nauw samen.  Het voorbeeld van de keuzehulp heeft u kunnen lezen. Maar ook met de werkgroep T1CRC werken we aan het terugdringen van darmkanker. We steunen het initiatief samentegendarmkanker.nl, en hebben doorlopend contact met het werkveld. Zo kunnen we samen darmkanker terugdringen in Nederland.