Wat is het?

Een leverbiopsie (leverpunctie) is een onderzoek om aandoeningen van de lever op te sporen of uit te sluiten. Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Dit wordt ook wel een biopt genoemd. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Met een leverbiopsie kunnen veel verschillende leveraandoeningen vastgesteld worden. Bijvoorbeeld:

Voor het onderzoek

Voor een leverbiopsie moet je nuchter zijn. De richtlijnen hiervoor kunnen per ziekenhuis verschillen. Soms mag je ’s ochtends nog een kopje thee met een beschuit. Het kan ook zijn dat je vanaf 12 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. Jouw behandelend arts zal je hierover informeren.

Indien je medicijnen gebruikt, zoals aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld diclofenac en naproxen) gebruikt, moet je dit melden aan de arts. Dit is belangrijk, omdat een leverbiopsie een kleine kans op nabloeding geeft. Daardoor is het noodzakelijk dat je voor het onderzoek tijdelijk stopt met het innemen van deze medicijnen. Ook als je andere medicijnen gebruikt, dien je dit aan de arts te melden. Jouw arts bespreekt dit met jou. 

Vlak voor het onderzoek onderzoekt de arts of jouw bloed goed stolt.

Zorg ervoor dat jouw blaas goed leeg is voor het onderzoek, aangezien je na het onderzoek moet blijven liggen.

Tijdens het onderzoek

In sommige ziekenhuizen word je op de verpleegafdeling opgenomen. De reden hiervan is dat je na het onderzoek een aantal uur moet blijven liggen. In andere ziekenhuizen wordt het onderzoek op de polikliniek uitgevoerd. Er is hier een ruimte met bedden waar je na het onderzoek komt te liggen.

De arts zal met je bespreken wat er precies gaat gebeuren. Je gaat op jouw rug op een bed liggen met jouw rechterarm onder je hoofd. De arts bepaalt de plaats van jouw lever met behulp van een echo. Vervolgens bepaalt de arts de plaats van de biopsie. Jouw huid wordt gedesinfecteerd en de arts spuit een verdovende vloeistof in. Doordat alleen de huid verdoofd wordt en de lever niet, kan de biopsie pijnlijk aanvoelen. Dit duurt echter maar kort.

Als de verdoving werkt, maakt de arts een klein sneetje van een paar millimeter. Vervolgens brengt de arts een holle naald via jouw buikwand in de lever. Via de holle naald zuigt de arts een stukje weefsel weg uit de lever. Dit stukje weefsel wordt een biopt genoemd. Het biopt wordt onder de microscoop onderzocht.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Als het onderzoek is afgelopen, draai je je op jouw rechterzij. Dit is noodzakelijk om de wond dicht te drukken en te voorkomen dat het gaat nabloeden. In sommige ziekenhuizen krijg je een zandzak waarop je moet liggen. Dit geeft extra druk tegen de plaats van de biopsie. Na één tot twee uur mag je weer op jouw rug gaan liggen. Als je weer mag zitten, kun je wat te eten krijgen. De verpleegkundige controleert ondertussen regelmatig jouw bloeddruk. De observatietijd verschilt per ziekenhuis, maar reken op drie tot zes uur.

De dag van de ingreep moet je rust houden. Verder wordt aangeraden tot enkele dagen na het onderzoek niets zwaars op te tillen. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Een leverbiopsie is een veilig onderzoek. In enkele gevallen (minder dan 5%) kunnen er complicaties optreden, zoals:

  • bloeding in de lever. Dit komt zelden voor. Als een bloeding ontstaat, gebeurt dat meestal binnen drie uur na de biospie. Je voelt een toenemende pijn in de rechter bovenbuik en wordt duizelig en slap. Indien je deze klachten krijgt als je thuis bent, neem dan contact op met jouw huisarts en vermeld dat je een leverbiopsie hebt gehad.
  • pijn aan de rechterschouder of in de rechterbovenbuik. De pijn kan enkele uren aanhouden. Tegen deze pijn kun je paracetamol innemen.
  • nabloeding van de huid, op de plaats waar de naald is ingebracht. Dit komt voor als de plek niet lang genoeg dichtgedrukt is. De plek weer stevig dichtdrukken is meestal genoeg om het bloeden te stoppen. Als de bloeding niet stopt, kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in