Klachten en symptomen bij Alvleesklierontsteking (chronische)

Download alle informatie over Alvleesklierontsteking (chronische) (pdf)

Klachten en symptomen bij chronische alvleesklierontsteking
Omdat de alvleesklier een grote reservecapaciteit heeft, kan deze nog een tijd normaal blijven werken. Op welk moment er klachten ontstaan verschilt per patiënt. Meestal treden er eerst spijsverteringsklachten op, zoals diarree. Pas later kunnen pijnklachten en/of problemen in de regulatie van het bloedsuiker optreden. Bij een chronische alvleesklierontsteking worden perioden met veel klachten vaak afgewisseld door perioden met weinig klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

Buikpijn
Hevige pijn in de bovenbuik ter hoogte van de maag, is de meest kenmerkende  klacht bij chronische alvleesklierontsteking. De pijn kan uitstralen naar de rug, de zij en de schouders. Bijkomende klachten zijn misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten toe.
Doordat steeds meer alvleesklierweefsel verloren gaat, kan de hevige pijn bij sommige patiënten na lange tijd minder worden. Dit is niet bij iedereen het geval en de pijn kan lange tijd aanwezig blijven.

Vetdiarree
Door de blijvende ontsteking neemt de productie van spijsverteringsenzymen af, waardoor vettige diarree ontstaat. Vetstoffen uit de voeding worden door het tekort aan enzymen niet goed verteerd en verlaten onveranderd met de ontlasting het lichaam. Omdat vetten nodig zijn voor een goede opname van bepaalde ‘vet-oplosbare’ vitaminen, kunnen er tekorten ontstaan aan deze vitaminen. Samen met de vettige diarree verdwijnen namelijk ook deze vitaminen uit ons lichaam.

Gewichtsverlies
Als gevolg van de vetdiarree, maar ook als gevolg van de angst om te eten (door de pijn), kunnen patiënten ernstig vermageren.
 
Complicatie
Bij sommige patiënten ontstaat er in de alvleesklier een pseudocyste. Dit is een duidelijk begrensde holte gevuld met afgestorven weefsel en vocht. Afhankelijk van de grootte, kan een pseudocyste allerlei klachten veroorzaken. Wanneer de cyste  tegen de maag en/of darm aandrukt, kan er sprake zijn van misselijkheid, braken en pijn. Als de cyste de galwegen dichtdrukt, ontstaat er geelzucht. De pseudocyste verdwijnt in vijftig procent van de gevallen vanzelf. Soms kan er in een pseudocyste een infectie ontstaan.

Uitgebreide informatie over vetdiarree, galstuwing, levercirrose en geelzucht vindt u elders op deze website.

Deel deze informatie

Gerelateerde brochures Alvleesklierontsteking (chronische)
  • ERCP

    Een kijkje in de galbuis en de afvoergang van de alvleesklier.


Gerelateerde ziekten Alvleesklierontsteking (chronische)

Meer informatie over Alvleesklierontsteking (chronische)
Websites
Patiëntenverenigingen
Alvleeskliervereniging
Postbus 420
9400 AK Assen
Tel: 0900-2585337
Website: http://www.alvleeskliervereniging.nl