Klachten en symptomen bij Alvleesklierontsteking (chronische)

Klachten en symptomen bij chronische alvleesklierontsteking
Omdat de alvleesklier een grote reservecapaciteit heeft, kan deze nog een tijd normaal blijven werken. Op welk moment er klachten ontstaan verschilt per patiënt. Meestal staan pijnklachten op voorgrond en ontstaan later spijsveteringsproblemen zoals vettige ontlasting en suikerziekte. Bij een chronische alvleesklierontsteking worden perioden met veel klachten vaak afgewisseld door perioden met weinig klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

Buikpijn
Hevige pijn midden in de bovenbuik, is de meest kenmerkende  klacht bij chronische alvleesklierontsteking. De pijn kan uitstralen naar de rug, de zij en de schouders. Bijkomende klachten zijn misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Doordat steeds meer alvleesklierweefsel verloren gaat, kan de hevige pijn bij sommige patiënten na lange tijd minder worden. Dit is niet bij iedereen het geval en de pijn kan lange tijd aanwezig blijven.

Vetdiarree
Door de blijvende ontsteking neemt de productie van spijsverteringsenzymen af, waardoor vettige diarree ontstaat. Vetstoffen uit de voeding worden door het tekort aan enzymen niet goed verteerd en verlaten onveranderd met de ontlasting het lichaam. Omdat vetten nodig zijn voor een goede opname van bepaalde ‘vet-oplosbare’ vitaminen, kunnen er tekorten ontstaan aan deze vitaminen. Samen met de vettige diarree verdwijnen namelijk ook deze vitaminen uit ons lichaam.

Gewichtsverlies
Als gevolg van de vetdiarree, maar ook als gevolg van de angst om te eten (door de pijn), kunnen patiënten ernstig vermageren.
 
Complicatie
Soms leidt chronische alvleesklierontsteking tot een vochtcollectie. Dit is een duidelijk begrensde holte als gevolg van lekkende alvleeskliersappen welke zich in of net buiten  de alvleesklier bevindt..  Afhankelijk van de grootte, kan een vochtcollectie allerlei klachten veroorzaken. Wanneer de vochtcollectie tegen de maag of darm aandrukt, kan er sprake zijn van misselijkheid, braken en pijn. Als de vochtcollectie de galwegen dichtdrukt, ontstaat er geelzucht. De vochtcollectie  verdwijnt in vijftig procent van de gevallen vanzelf. Soms kan er in een vochtcollectie een infectie ontstaan.

Uitgebreide informatie over vetdiarree, galstuwing, levercirrose en geelzucht vindt u elders op deze website.

Alvleesklierontsteking brochure
Deel deze informatie