Beschrijving van Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)

Synoniemen

Ontsteking van de galwegen (binnen en buiten de lever)

De lever
De lever produceert galvloeistof. Deze wordt via de galwegen afgevoerd naar de galblaas en vervolgens afgegeven aan de dunne darm. Daar is de galvloeistof nodig voor de vertering van vet. Galvloeistof die geproduceerd wordt, komt eerst in heel kleine afvoerkanaaltjes in de lever zelf terecht. Deze kanaaltjes komen samen in steeds grotere kanaaltjes (de galwegen). Buiten de lever komen deze galwegen samen in grote galwegen en de galgang die op de dunne darm uitkomt.

Wat is Primaire Sclerosende Cholangitis (PSC)?
Primaire Sclerosende Cholangitis is een aandoening waarbij de galwegen binnen en buiten de lever ontstoken zijn. 

Bij een gewone galwegontsteking of cholangitis is er sprake van een ontsteking van een grote galweg buiten de lever. Deze ontstaat meestal door een verstopping met een galsteen of een gezwel.

Bij Primaire Scleroserende Cholangitis zijn er meerdere galwegen ontstoken, zowel de grote galwegen buiten als de kleine galwegen binnen de lever. Primair betekent dat de oorzaak van de aandoening onbekend is. Scleroserend wil zeggen dat er sprake is van uitbreiding van de vernauwing in de lever. Door deze vernauwinge ontstaan ontstekingen van de galwegen wat soms leidt tot verstopping. Als galwegen helemaal verstopt raken ontstaat galstuwing (cholestase) in de lever. De afvalstoffen die in de galvloeistof zitten, gaan ophopen in de lever waardoor er leverschade ontstaat. Uiteindelijk kan levercirrose optreden.

Deel deze informatie

Onderzoeken bij Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)

Operaties bij Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)

Gerelateerde ziekten Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)

Meer informatie over Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC)
Websites
Patiëntenverenigingen
Nederlandse LeverpatiŽnten Vereniging (NLV)
Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
Tel: 085 - 27 34 988
Website: http://www.leverpatientenvereniging.nl