Klachten en symptomen bij Galstenen

Klachten en symptomen bij galstenen
Galstenen die in de galblaas zitten geven weinig tot geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer een galsteen klem komt te zitten in de galwegen. De doorstroming van galvloeistof wordt dan belemmerd. 

Pijnaanval
Wanneer een galsteen de doorstroming van galvloeistof verhindert kunnen klachten ontstaan. De galblaas zal proberen om de versperring op te heffen en de galsteen door te laten stromen. Dit doet de galblaas  door heftig samen te trekken. Deze heftige samentrekking van de galblaas kan hevige pijn veroorzaken in de rechterbovenbuik: de galkolieken. Deze pijn kan één tot vier uur aanhouden.
Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, braken en geelzucht.

Wanneer de samentrekkingen van de galblaas de versperring niet op kunnen heffen, blijft de galsteen klem zitten. Hierdoor kunnen de volgende complicaties ontstaan:

- Een ontsteking van de galwegen
- Een ontsteking van de galblaas
- Acute alvleesklierontsteking; dit is een ernstige complicatie die kan ontstaan wanneer een galsteen klem zit bij de papil van Vater. De papil van Vater is de plaats waar de afvoergang van de alvleesklier uitkomt op de galwegen en de twaalfvingerige darm.

Ontkleurde ontlasting
Ook een ontkleurde ontlasting kan wijzen op galstenen. Galvloeistof komt gedeeltelijk in de ontlasting terecht en zorgt voor de bruine kleur van ontlasting. Als de doorstroming van galvloeistof niet goed is kan men dus een ontkleurde ontlasting krijgen.  
 

Galstenen brochure

Deel deze informatie

Onderzoeken bij Galstenen

Operaties bij Galstenen

Gerelateerde ziekten Galstenen

Meer informatie over Galstenen
Websites
Patiëntenverenigingen
Nederlandse LeverpatiŽnten Vereniging (NLV)
Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
Tel: 085 - 27 34 988
Website: http://www.leverpatientenvereniging.nl