Oorzaak van Ziekten van de tong

Ziekten van de tong of tongklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend. Klachten van de tong kunnen een verschijnsel zijn bij een andere aandoening. Soms staan de klachten op zichzelf en is er geen achterliggende aandoening.

De meest voorkomende oorzaken van tongklachten zijn:

  • Een witte aanslag op de tong. Dit kan horen bij veel verschillende aandoeningen. Het wordt ook wel een wit beslag genoemd. Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
  • Een paarsrode kleur van de tong. Dit kan wijzen op een longaandoening.
  • Een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Dit kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Gezwollen, pijnlijke smaakpapillen (ook wel aardbeientong genoemd) komen voor bij roodvonk.
  • Een hele gladde tong (zonder enige structuur). Dit komt voor bij bloedarmoede door ijzergebrek, pernicieuze anemie en coeliakie (glutenintolerantie). 
  • Een haartong, een tong met abnormale lange tongpapillen. Vaak is een haartong donker gekleurd. Een haartong komt voor bij rokers en mensen met een slechte/matige lichamelijke conditie. Ook een slechte mondhygiëne, antibioticagebruik en een verminderde speekselproductie kunnen een haartong veroorzaken.
  • Een landkaarttong. Een volkomen onschuldige afwijking van de tong. Een landkaarttong heeft meestal witte en rode plekken en plekken waar de korrelige structuur ontbreekt. Er zijn meestal geen klachten en er is geen behandeling mogelijk.
  • Zwelling of zweertje op uw tong.  Klachten van de tong worden in zeldzame gevallen veroorzaakt door een kwaadaardige tumor. Als u last heeft van een zwelling of zweertje op uw tong dat niet binnen drie weken verdwenen is, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
     
Deel deze informatie