Oorzaak van Winderigheid

Mogelijke oorzaak van winderigheid
Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door:

  • Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Ook mensen die snel praten, snel eten zonder goed te kauwen of snel drinken, slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen. Dit is ook het geval bij mensen die vaak hyperventileren of bij patiënten met longemfyseem.
  • Het eten of drinken van voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet. Ongemerkt wordt met het voedsel ook veel lucht ‘gegeten’.
  • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en light-producten. Sommige koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (zoetstof in light-producten zoals kauwgom en frisdrank) worden minder goed verteerd en opgenomen.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen met een laxerende werking. Zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming veroorzaken.
  • Een andere klacht of aandoening, zoals verstopping of constipatie of het prikkelbare darm syndroom (PDS).
  • Lactose-intolerantie. Bij mensen die lactose niet verdragen, wordt het melksuiker (lactose) uit melk niet afgebroken en opgenomen in de dunne darm. Het melksuiker komt onveranderd in de dikke darm terecht en wordt daar vergist met gasvorming als gevolg.
  • Andere darmziekten. Ook bij andere darmziekten zoals onder andere gluten-intolerantie (coeliakie), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan extra gasvorming optreden.

     

Deel deze informatie