Diagnose van Kanker van de mond of keelholte

Hoe wordt de diagnose van kanker in de mond of keelholte gesteld?
Voordat de diagnose kanker in de mond of keelholte gesteld kan worden, moet de arts een aantal onderzoeken doen.

Eerste onderzoek
In eerste instantie zal de huisarts of tandarts de mond of keelholte inspecteren. Wanneer verder onderzoek noodzakelijk lijkt, dan wordt u doorverwijzen naar een KNO-arts (een keel-, neus-, en oorarts) of een kaakchirurg.

Onderzoek specialist
Door goed te kijken en te voelen kan de arts al veel informatie krijgen. De arts maakt hierbij soms gebruik van een spiegel waarmee dieper in de mond en keelholte kan worden gekeken. Vaak gebruikt de arts een flexibele laryngoscoop in plaats van een spiegel. Een laryngoscoop is een dun slangetje met aan het uiteinde een camera. Hiermee kan de arts via uw neus in de keelholte kijken.

Weefselonderzoek
Om met zekerheid vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is, moet de arts een klein stukje weefsel uit de tumor wegnemen. Dit wordt een bioptie genoemd. Het stukje weefsel (een biopt) wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Als een kwaadaardige tumor (kanker) wordt vastgesteld, is verder onderzoek noodzakelijk.

Beeldvormend onderzoek
Door middel van beeldvormend onderzoek kijkt de arts of er uitzaaiingen zijn naar lymfeklieren en/of andere lichaamsdelen. Dit kan gebeuren door een onderzoek met een CT-scan of röntgenonderzoek. De arts kan ook beeldvormend onderzoek doen met behulp van een echografie of een MRI-scan.

Deel deze informatie