Behandeling van Colitis ulcerosa

Behandeling bij colitis ulcerosa

Medicijnen
De behandeling bij colitis ulcerosa bestaat in principe uit medicijnen. Uw arts kan verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Medicijnen kunnen colitis ulcerosa niet genezen. De behandeling zorgt meestal wel voor een vermindering van de klachten en het remmen van de ontsteking. Ook kunnen de medicijnen voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan. Sommige mensen zijn door medicijnen zelfs (bijna) klachtenvrij.

Meestal is het een kwestie van uitproberen, welk medicijn voor u het beste werkt. In sommige gevallen duurt het een tijdje, voordat het beste medicijn voor u ‘gevonden’ is. Dit komt doordat de werking van de medicijnen per patiënt kan verschillen. Ook de bijwerkingen die kunnen ontstaan verschillen erg per patiënt.

De dosis die de arts voorschrijft, verschilt per patiënt. De ‘activiteit’ van de ziekte speelt hierbij een belangrijke rol. Als de ziekte niet actief is, is een lage onderhoudsdosering soms voldoende. Tijdens een opvlamming kan de arts een hogere dosering of een ander medicijn voorschrijven.

Onderstaande groepen medicijnen worden voorgeschreven bij colitis ulcerosa:

 • Milde ontstekingsremmers
  Deze remmen de ontstekingen in de darm, bijvoorbeeld Mesalazine preparaten.
 • Krachtige ontstekingsremmers (corticosteroïden)
  Deze remmen de ontstekingen in de darm, maar hebben vaak ook heftige bijwerkingen. Meestal worden deze ontstekingsremmers zo kort mogelijk voorgeschreven tijdens opvlammingen.
 • Afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva).
  Deze medicijnen remmen het afweersysteem, waardoor er minder ontstekingsreacties ontstaan.
 • TNF-blokkers
  Een speciale groep van afweeronderdrukkende medicijnen zijn de TNF-blokkers. Deze medicijnen blokkeren (remmen) het stofje TNF, dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingen. TNF-blokkers worden via een infuus of injecties toegediend. De behandeling met TNF-blokkers is nog vrij nieuw en wordt alleen gebruikt als de andere medicijnen niet voldoende helpen.
 • Antibiotica
  In sommige gevallen schrijft de arts antibiotica voor om klachten door bacteriële overgroei te verminderen.
 • Diarreeremmers
  Deze kunnen de diarreeklachten verminderen. Zij helpen echter niet tegen de ontstekingen.

In de brochure kunt een overzicht vinden van de verschillende medicijnen die bij colitis ulcerosa kunnen worden voorgeschreven.

Operatie 
Wanneer medicijnen niet voldoende helpen, is een operatie soms noodzakelijk. Het ontstoken deel van de dikke darm wordt dan door de chirurg verwijderd. Soms wordt een (tijdelijk) stoma aangelegd, zodat de darm de kans krijgt om te herstellen.


Bij mensen met colitis ulcerosa, die erg veel last hebben van ontstekingen, kan de arts voorstellen de gehele dikke darm inclusief de endeldarm te verwijderen. Voor de ontlasting wordt dan vaak een (tijdelijk) stoma aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang op de buik voor de ontlasting. Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn. Wanneer mogelijk wordt in plaats van een stoma een ‘pouch’ aangelegd. Het woord pouch betekent letterlijk buidel, reservoir of (opvang)zakje. Een pouch kan gemaakt worden van een deel van de dunne darm, wanneer de dikke darm is verwijderd. Vervolgens wordt een verbinding tussen de dunne darm (met de pouch) en de anus gemaakt. De pouch is dan een soort opvangzakje, waarin ontlasting tijdelijk opgeslagen kan worden. De pouch neemt als het ware de functie van de endeldarm over. Als deze vol is, krijgt u aandrang om naar het toilet te gaan. 

Het verwijderen van de hele darm is een ingrijpende operatie, met vaak blijvende gevolgen. De klachten van colitis ulcerosa  verdwijnen wel door de operatie, omdat de dikke darm niet meer kan ontsteken.

Uitgebreide informatie over een darmoperatie, stoma en pouch, vindt u elders op deze website bij darmoperaties.

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
Deel deze informatie

Onderzoeken bij Colitis ulcerosa

Operaties bij Colitis ulcerosa

Gerelateerde ziekten Colitis ulcerosa

Meer informatie over Colitis ulcerosa
Websites
Patiëntenverenigingen
Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN)
Houttuinlaan 4
3447 GM Woerden
Tel: 0348 42 07 80
Website: http://www.crohn-colitis.nl

Nederlandse Stomavereniging
Bisonspoor 1230
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346 26 2286
Website: http://www.stomavereniging.nl