Beschrijving van Crohn, ziekte van

Synoniemen

Morbus Crohn
Chronische darmontsteking
Ontstekingsziekte van de darm
Inflammatory Bowel Disease (IBD)

N.B. De laatste drie synoniemen zijn verzamelnamen, waarmee zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa bedoeld kan worden.

De dunne darm
In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de voedselvertering plaats. Belangrijke voedingsstoffen komen bij de vertering vrij uit het voedsel. Deze voedingsstoffen worden via de wand van de dunne darm aan het bloed afgegeven. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen onder andere nodig voor energie en als bouwstof om te kunnen groeien. Dat wat over is, een waterdunne brij van onverteerbare voedselresten, verlaat de dunne darm en komt in de dikke darm terecht.

De dikke darm
De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. Het allerlaatste deel van de dikke darm heet de endeldarm, ofwel rectum. De dikke darm onttrekt water en zouten uit de dunne brij die komt van de dunne darm. In de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een soepele vaste ontlasting. Deze wordt tijdelijk opgeslagen in de endeldarm, totdat we aandrang krijgen. De ontlasting kan via de anus het lichaam verlaten.

Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Bij de ziekte van Crohn kunnen er in principe ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Dus in het hele gebied vanaf de mond tot aan de anus. Bij de meeste patiënten zijn alleen de dunne-, dikke-, en/of de endeldarm ontstoken. 

Bij de ziekte van Crohn ontstaan er kleine ontstekingen in de darmwand. Dit worden ook wel zweren genoemd. De ontstekingen kunnen zich uitbreiden en tot diep in de darmwand. Bij de ziekte van Crohn is de darmwand niet aaneengesloten ontstoken, maar gezonde en zieke stukken darm wisselen elkaar af. Soms groeien de zweren zo ver door de darmwand heen dat er een verbinding ontstaat naar de huid of andere organen. Dit noemen we een fistel. Bij de ziekte van Crohn kunnen ook klachten en ontstekingen buiten het spijsverteringskanaal voorkomen.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: wat is het verschil?
Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen.

Een aantal belangrijke verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn:

  • Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor: van mond tot anus. Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm.
  • Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen bij de ziekte van Crohn diepe zweren en zogenaamde fistels ontstaan. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag. Er kunnen hierdoor alleen oppervlakkige ontstekingen ontstaan.
  • Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen afwisselen met gebieden die ontstoken zijn. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken.
  • Er kunnen bij de ziekte van Crohn vernauwingen in de darm ontstaan. Bij colitis ulcerosa treden vrijwel nooit vernauwingen op.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen met de ziekte van Crohn. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het verloop van de ziekte is heel verschillend per patiënt.

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Deel deze informatie

Onderzoeken bij Crohn, ziekte van

Operaties bij Crohn, ziekte van

Gerelateerde ziekten Crohn, ziekte van

Meer informatie over Crohn, ziekte van
Websites
Patiëntenverenigingen
Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN)
Houttuinlaan 4
3447 GM Woerden
Tel: 0348 42 07 80
Website: http://www.crohn-colitis.nl

Nederlandse Stomavereniging
Bisonspoor 1230
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346 26 2286
Website: http://www.stomavereniging.nl