Behandeling van Leveradenoom

Behandeling leveradenoom
Er bestaat geen goede, effectieve behandeling bij leveradenomen. De behandeling verschilt daarom per arts of per ziekenhuis. Vrouwen die de pil gebruiken, moeten daarmee stoppen. In sommige gevallen wordt het adenoom na het stoppen met pilgebruik (veel) kleiner. Afhankelijk van de grootte van de tumor, de kans op bloedingen en de klachten van de patiënt, kan de arts het volgende voorstellen:

 • Regelmatig beeldvormend onderzoek
  Regelmatige controle op de polikliniek door middel van beeldvormend onderzoek. De termijn van controle is verschillend per ziekenhuis en onder andere afhankelijk van de grootte en de plaats van het adenoom en van uw klachten.
 • Een operatie
  Hierbij kan het adenoom verwijderd worden. De lever is een orgaan met een goed herstelvermogen. Een operatie is echter ingrijpend en niet altijd mogelijk. Bovendien is er altijd een kans op complicaties. De arts zal met name voorstellen om te opereren als:
  • U een groot adenoom heeft, waarvan de kans op complicaties door scheuren redelijk is.
  • Er een vermoeden is dat het adenoom kwaadaardig is of kan worden.
  • U besmet bent met het hepatitis B of C virus.
  • U veel last heeft van klachten.

Leveradenoom en zwangerschap
Als u een leveradenoom heeft en u heeft een zwangerschapswens, dan moet u dit goed bespreken met zowel een MDL-arts als uw gynaecoloog. Er bestaat geen eenduidig advies voor vrouwen met een leveradenoom en een zwangerschapswens. Ook dit is afhankelijk van de grootte van het adenoom. De kans dat een adenoom gaat groeien tijdens een zwangerschap, is echter groot. Zwangerschap vermijden is de enige manier om dit te voorkomen. Dat betekent dat u de risico’s van een zwangerschap goed moet afwegen, in overleg met uw gynaecoloog en specialist. Sommige artsen raden zwangerschap niet direct af. Intensieve controle tijdens de zwangerschap is echter altijd noodzakelijk.

Deel deze informatie

Onderzoeken bij Leveradenoom

Gerelateerde ziekten Leveradenoom

Meer informatie over Leveradenoom
Patiëntenverenigingen
Nederlandse LeverpatiŽnten Vereniging (NLV)
Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
Tel: 085 - 27 34 988
Website: http://www.leverpatientenvereniging.nl